Šalát na chladnejšie dni

Poznáme to všetci. Máte chuť na niečo teplé, sýte a zároveň nezaťažujúce trávenie. Tento pocit mávam častokrát, nielen cez sviatky. Len vtedy je to pravidlom. Majonézový šalát mi trčí aj ušami. A je to jedno z mála období, kedy jedlo aj vyprážam. Sladké koláčiky tiež neprispejú k najlepšiemu tráveniu. Ľahšie jedlo, ktoré aj zasýti, padne kedykoľvek vhod. Preto si poďme spolu pripraviť tento skvelý šalát.

AKO NA TO?

Rúru vyhrejeme na 220°C. Na kúsky nakrájané 3 batáty a 3 cvikle poobaľujeme v zmesi oleja a korenia na farmárske zemiaky od @vitana_slovensko . Posypeme celou rascou a pečieme, dokým sa nezačnú okraje zeleniny pripekať  cca 30-45 min.. 

Na jednu porciu šalátu potrebujeme:
- 2 hrste pokrájanej zeleniny (najlepšie sezónnej, použila som ľadový šalát a červenú kapustu, manželovi aj 1 paradajku), 
- 1/2 hrste šošovicových klíčkov, premiešame všetko spolu na tanieri, 
- pokvapkáme šťavou z citróna a troškou umeoctu podľa chuti. 

Na šalát uložíme horúcu pečenú zeleninu, posypeme ju snackom zo slnečnicových semien (rcp v nasledujúcom poste), syrovými hviezdičkami vykrojenými z vegan syru @bezdekamleka a rôznymi zelenými výhonkami. Dochutíme americkým dressingom z klíčkov. Bola to polahoda!

Jeden chod počas sviatkov môže vyzerať aj takto, čo poviete? Tak nech vám chutí a odľahčí trávenie!


Recept na klíčkovú majonézu a americký dressing nájdete v #knihaklickovanie . Okrem iného obsahuje 60 receptov z klíčkov na každý deň. Takú vsehochuť od nátierok, cez polievky, hlavné jedlá, sladké a slané dobroty, nápoje, šaláty a fermentáciu. V poslednej nadstavbovej kapitole si vyrábame napr. aj vegan fermentovaný jogurt, bryndzu či zrejúci syr. A samozrejme aj kvasené šaláty či sladký sekt. Nezabúdame na chlebíky naše klasické, či indický cesnakový garlic naan. V knihe nájdete jedlá domáce aj cudzokrajné. Aj historické. Proste všehochuť. Kniha je naozaj originálna.



Komentáre

Obľúbené príspevky