BOŽSKÉ vianočné ORIEŠKY - vegan, bez múky, bez lepku, dokonalá chuť

Krásne sviatočné dni moji milí! Ak Vás chuť na pečenie neopúšťa, ponúkam Vám prerobený recept na skvelé a naozaj chuťovo vynikajúce vianočné oriešky bez múky. A čím som ju nahradila? No predsa uvareným a následne rozmixovaným cícerom. A kľudne ich pripravíte aj vo vegan verzii. To je bomba! Žiadny lepok, múka, žiadne živočíšne suroviny. Tak poďme rýchlo na to 😉



CESTO:
- 120g mletých vlašských orechov, 
- 80 g cukru (podľa vlastného výberu), 
- 180g mletého uvareného cíceru (necháme úplne stiecť z vody a vychladnúť, na "múku" mixneme až po vychladnutí. Ja mixujem na takom sekáčiku, takže kde tu mam aj hrudky, vôbec to však neprekáža), 
- 140g masla alebo vegánskej náhrady, najlepšie Alsan, 
- rumová aróma, 
- 2 vanilkové pudingy bez lepku, alebo 2 x Zlatý klas. 
Všetky ingrediencie zmiešame a odložíme do chladničky.

PLNKA:
- 80g mletých orechov, 
- 80g masla/ Alsanu, 
- 80g cukru, 4 PL rumu, 2 PL kakaa. 
Vymiešame a dáme stuhnúť. Orechy plníme vychladnuté.

PEČENIE + PLNENIE:
Formičky na orechy si klasickým veľkým guľatým štetcom (na výtvarnú výchovu) vymastime olejom. Potom do každej formičky z cesta čajovou lyžičkou odoberáme zo stuhnutého cesta a vkladáme do formičiek. Kým vložíme do poslednej, prvé sú už zmäknuté, prstami vyformujeme tvar orieška a v strede urobíme jemnú priehlbinku na plnku. Pečieme na 180°C 12-15 min. Po vychladnutí jemne vyberáme z formičiek, môžeme z jednej strany podobať nožíkom. Na plech mi vyšlo 42 formičiek, cesto je na 2 plechy. Čiže po zlepení plnkou máme 42 ks orieškov. Z každej várky sa mi jeden zlomil, a niekoľko sme pojedli 😉 lebo sú naozaj božské 😋. 
Tak, oplatilo sa ich chystať .... človek sa spomalí, popremýšľa, považuje... prajem Vám krásne chvíle pri tvorbe tých Vašich vianočných koláčikov. Lebo keď sú robené s láskou, jej sila a energia je v nich cítiť ❤️.

P. S. Uvarte si celý balík cíceru, časť zmixujte, z vývaru a zvyšného cíceru si uvarte fajnový gulášik ako my a ešte vám zvýši aj do mrazu, alebo na iné recepty :)

Komentáre

Obľúbené príspevky