Kniha KLÍČKOVANIE
Prvá časť pod názvom Malý sprievodca veľkými premenami nás vedie krok po kroku v klíčkovaní a informuje o tom:
- ako sa v jednoducho, bez skúseností, námahy a špeciálneho náradia v domácich podmienkach dopracovať k živej a čistej strave kedykoľvek počas roka;
- ako si vypestovať interiérovú záhradku plnú zdravej mikrozeleniny za 3 až 5 dní;
- ako klíčky konzumovať, upravovať a spracovávať;
- ako z nich vyťažiť maximum pre náš organizmus.
Druhá časť knihy pod názvom Receptár z klíčkov ponúka 60 receptov zo základných surovín na chutné jedlá bez mäsa, mlieka, s obmedzením mliečnych výrobkov a aj v bezlepkovej verzii. Tieto zložky sú v receptoch nahradené práve klíčkami.
Nájdete v nej nielen klíčkové recepty na nátierky, polievky, hlavné jedlá, šaláty, sladké a slané dobroty či fermentáciu klíčkov, ale aj rôzne tipy, odporúčania a fígle, ktorými okúzlite svojich blízkych. Klíčková plnená paprika, či krtkova torta? Alebo vegánsky syr francúzskeho typu, či bryndza z klíčkov? Žiaden problém! Klíčky dokážu plnohodnotne nahradiť množstvo surovín.
PREČO SA OPLATÍ KLÍČKOVAŤ?
PESTOVANÍM KLÍČKOV CHRÁNIME NAŠU DRAHÚ PLANÉTU, ICH KONZUMÁCIOU NAŠE ZDRAVIE. Ak dokážeme dary našej Zeme ukryté v malinkých semienkach rozpoznať, vieme ich využiť vo svoj prospech. Thomas Edison vynálezca žiarovky a fonografu, vyslovil pred vyše 100 rokmi veľmi múdru vetu: „Lekári v budúcnosti nebudú ľudí liečiť pomocou liekov, ale naučia sa, ako predchádzať chorobám výživou".
Okrem nekonečného množstva zdravotných benefitov nám klíčky poskytujú ďalšie množstvo výhod:
- naklíčia v každom ročnom období za veľmi krátky čas, do 3 až 5 dní môžeme konzumovať čerstvú úrodu;
- vyžadujú minimálnu starostlivosť a priestor;
- sú „živé a čerstvé" - rastú stále pokiaľ ich neskonzumujeme a neprecestovali pol sveta;
- sú „čisté" - neobsahujú žiadne pesticídy, herbicídy, insekticídy, či iné toxické látky z konvenčného poľnohospodárstva;
- sú „bio a eko" - vyrástli z kvalitných semien a netvoria žiadnu uhlíkovú stopu;
- semienka sú „lokálne a trvanlivé", tzn. dá sa nimi predzásobiť aj na rok dopredu;
- majú nízke vstupné náklady, sú ľahko dostupné a z nutričného hľadiska nahradia bezvýznamné, umelo dopestované hydroponické potraviny;
- predstavujú pre človeka určitý pocit sebestačnosti, atď.
Len správna, čistá a prirodzená strava je zárukou nášho zdravia. Už otec západnej medicíny a najslávnejší lekár staroveku Hippokrates hovorí „Nech je Tvoja strava Tvojim liekom a Tvoj liek Tvojou stravou". Zásadami Hippokratovho prístupu k liečbe ochorení bolo zmeniť stravu a prostredie. Za zmienku stojí aj ďalšia jeho myšlienka, že „nie vďaka čarom, ale vďaka prírode ľudia vyzdravejú".
KTO SOM?
Volám sa Viera Múdra a narodila som sa v roku 1979 v Piešťanoch. Som absolventkou Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Pracujem, momentálne som na materskej dovolenke. S manželom Martinom vychovávame naše tri deti.
Vzdelávam sa a venujem v oblasti zdravej stravy a výživy. Pred ôsmymi rokmi som sa začala stravovať spôsobom s vylúčením mäsa a mlieka a čiastočným vylúčením mliečnych výrobkov a takto sú zostavené aj recepty v knihe. 59 receptov je vegánskych, 1 je vegetariánsky. K tomuto spôsobu stravovania ma prinútili dlhodobé zdravotné problémy a bolesti, ktoré zmenou jedálnička pominuli.
Vďaka mojim rodičom a starým rodičom je nakličovanie semien prirodzenou súčasťou môjho života od detstva a vediem k tomu aj svoju rodinu. Posledné tri roky sú klíčky každodennou súčasťou nášho jedálnička. Ich nekonečné možnosti použitia mi otvorili nový vesmír. Konzumáciou klíčkov som si dopĺňala živiny, najmä kyselinu listovú a bielkoviny v období pred a počas môjho posledného tehotenstva.
Viac o mne nájdeš v knihe KLÍČKOVANIE - Môj príbeh.
Komentáre
Zverejnenie komentára