KNEDLO, (vepřo) SÓJO, ZELO

Taká hodová alebo nedeľná klasika. U nás bola na stole síce v piatok, zostalo aj na sobotu, no nič to nemení na fakte, že som si ju nesmierne užila. S domácou parenou knedľou bez lepku chutí toto jedlo jedna báseň. Ľúbite toto jedlooo?



RECEPT NA PEČENÉ SÓJOVÉ s postupom

- 2 balíky plátkov zalejeme zarovno s mäsom vodou, 
- vložíme pyramídku na vývar od Vitana, 
- osolíme 1 ČL soli, 
- pridáme 3-5 PL sójovky podľa chuti (hustejšej menej, redšej viac). 
Uvaríme domäkka, cca 20-30 min. Nechame vychladnúť. Precedíme cez sitko a z každého kusu vytlačíme  prebytočnú vodu. 

Marináda na sójové mäso: 
- 2 PL oleja, 
- 3 PL kečupu pikant @spak_masmak
- 3 PL francúzskej horčice, 
- 1/2 ČL soli, 
- 2-3 PL sójovky podľa hustoty, 
- štipku mletého čierneho korenia, 
- 1/2 ČL majoránky, 
- 1 PL agáve, 
- 1 PL kukuričného škrobu. 
Môžeme nechať v marináde aj na noc. Pečieme na plechu potretom olejom na 220°C cca 25 min.

RECEPT NA KNEDĽU s postupom 
Najprv si necháme si vzísť kvások zo:
- 100 ml teplej vody, 
- 1 ČL cukru (alebo agáve,...), 
- 1/2 čerstvého rukami rozmrveného droždia 
Suroviny jemne premiešame a necháme cca 10 - 15 min. postáť . 

Po vzídení kvásku si navážime: 
- 500g bezlepkovej chlebovej múky, 
- pridáme 400-500 ml vody podľa savosti múky, 
- 2 PL oleja a kvások. 
Najprv  pridáme 400 ml vody a všetko začneme miešať a podľa toho, ako sa nám bude cesto javiť, môžeme vody pridať. Vymiešame ho ručne. Rozdelíme na 2 ks. Cesto je redšie a pružné, preto ho dávam nakysnúť do formy na toustový chlieb vystlanej potravinovou fóliou a zboku vyloženú utierkou, aby malo tvar knedle. Zvrchu knedľu potriem olejom a prekryjem zľahka fóliou, aby mohla kysnúť. 
Po cca 3/4 hod. až hodine knedľu vkladám do hrnca s vriacou vodou, cca 2 cm vody od dna hrnca, v ktorom mám vložený parák a na ňom papier na pečenie, aby sa mi knedľa oň neprilepila. Hrniec zakryjem, voda musí stále vrieť a odokryjem najskôr po 20 min., Inak by knedľa splasla. Odokryjem, knedľu popichám špáradlom a presuniem ju vychladnúť na mriežku. Postup opakujem znova. Alebo urobím v širšom hrnci naraz dve knedle.

Trošku pracnejšie, ale stojí to za všetku námahu!

Komentáre

Obľúbené príspevky