Fazuľová kaša

Už sa mi párkrát stalo, že ma ktosi zaskočil vetou, že ešte nikdy v živote nejedol fazuľovú kašu :). Nooo, pre mňa nepochopiteľné, ja som na nej vyrastala a všetci ju máme radi dodnes. Náš puberťák ju zbožňuje a mohol by ju jesť každý deň. Preto som mu ju aj dnes uvarila. Variť prázdninujúcim deťom tak, aby im to chutilo a zároveň sme zásobili ich vyvýjajúci sa organizmus živinami nebýva vždy najľahšie. Takže poďme na to, predstavujem Vám fazuľovú kašu:

Kaša z hnedej fazule s opraženou cibuľkou



Budeme potrebovať:

  • fazuľu
  • ryžu
  • bobkový list
  • morskú riasu
  • mleté korenie
  • soľ
  • olej 
  • cibuľu
Postup:

Pomer fazule a ryže bude 2:1. Namočenú (aspoň 8 hod.) a následne popreplachovanú fazuľu zalejeme vodou cca 2 cm nad povrch fazule, pridáme 2 bobkové listy, kúsok morskej riasy a dáme variť. Možno sa teraz čudujete, prečo morskú riasu??? Toto mi poradila jedna osôbka v zdravej výžive. Varené strukoviny sa v organizme správajú kyselinotvorne, ako aj opražená cibuľa. Preto veľa ľudí nemôže túto kombináciu vôbec konzumovať. Riasou uvarenou spolu s fazuľou urobíme z jedla zásadu, omnoho prospešnejší produkt na trávenie. Ja varím fazuľu v tlakovom hrnci. Keď je uvarená, vyberiem riasu aj bobkové listy a nasypem do hrnca k fazule popreplachovanú ryžu, osolím, okorením, zase ak treba dolejem vodu na úroveň cca 1-2 cm nad povrch ryže. Znova varím tak, aby sa ryža rozvarila. Po jej uvarení by mala byť voda vsiaknutá, prípadne zmes kašovitá. Zoberiem tyčový mixér a poďho do fazuľoryže. Ochutnáme, dosolíme, dokoreníme. Kašu nemastíme. Na tanieri si ju posypeme opraženou cibuľkou a pokvapkáme olejom z nej. Ja osobne si ešte posýpam riasovými vločkami. Pre istotu: ) Podávame s pečivom. Na obrázku je fazuľový chlieb.

Pre zaujímavosť doplním, že fazuľu objavili v Mexiku a dodnes tam pyšne tvorí základnú zložku potravy. Kto si dá fazuľu na akýkoľvek spôsob, či už varenú alebo rozmixovanú, rýchlo ho zasýti. Pripisuje sa to jej vysokému obsahu nerozpustnej vlákniny. Vďaka nej sa žalúdok naplní a hlad zaženie na dlhší čas. Preto sa s ňou aj rýchlo chudne. Na porovnanie, približne jedna šálka uvarenej fazule obsahuje asi 8 gramov spomínanej vlákniny. Fazuľa lieči. Môže znížiť tzv. zlý cholesterol, pomáha predchádzať rakovine. Majú ju „predpísanú“ v jedálničku ľudia, ktorí chcú upraviť svoju váhu, stabilizuje aj hladinu krvného cukru. Obsahuje aj strašne veľa bielkovín. Bez nich by sme sa cítili unavení a malátni. Podľa toho, akej sú fazuľky farby, liečia rôzne choroby. Napríklad tmavej sa potešia choré obličky, zelená zas pozitívne vplýva na pečeň a močové cesty.
Fazuľa vo všeobecnosti omladzuje a posilňuje srdce a krvný obeh. Pretože v nej možno nájsť železo, vápnik, draslík, vitamín C, B a stopové prvky ako mangán a molybdén. Ak si fazuľu dopraje tehotná mamička, zabezpečí, že jej plod sa bude správne vyvíjať. Môže za to kyselina listová.

Okrem pozitívnych účinkov a množstvu obsahu vitamínov, má fazuľa aj „nežiadúce“ účinky. Jednou z nich je notoricky známa plynatosť, prípadne hnačka, ktorú fazuľa spôsobuje. Zaujímavosťou je, že za ňu môžu oligosacharidy. Zbaviť sa ich možno tak, že fazuľu pred tým, ako ju uvaríme, namočíme asi na päť hodín, pričom varíme ju už zasa v čerstvej vode. Ešte jeden recept existuje na nepríjemné vzdúvanie. Často ju jesť. Čím viac ju konzumujeme, tým lepšie ju náš organizmus trávi. - TOTO MôŽEM POTVRDIŤ - VYSKÚŠANÉ. zdroj: http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/13762-fazula-e2-80-93-strukovina-pre-tehotne-diabetikov-aj-modelky/

Ja len doplním: POZOR, surová fazuľa, resp. naklíčená je JEDOVATÁ!!!

Komentáre

Obľúbené príspevky