RYBA - NERYBA

Táto určite nebude na našom vianočnom stole k vegan kapustnici a šalátu chýbať. Poznáte zelerovú verziu vegan ryby? Ak nie, skúste môj recept. Okrem toho, že je to naozaj chutná rastlinná alternatíva vianočného kapra, je navyše (teda okrem toho vysmážania) aj zdravá a dokonca aj bez lepku. Nevysmážam často a nevysmážam rada. Ale tu sa mi to akosi žiada. Zeler je výnimočná zelenina. A kúpite ho snáď v každom obchode. Tak si ho poďme spolu nachystať do vianočného menu.



Budeme potrebovať:
-1 veľkú bulvu zeleru, ktorú prepolíme, očistíme a pokrájame na cca 1 cm plátky. 
Tie následne, najlepšie na noc namarinujeme v: 
- 10 PL oleja, 
- 1 ČL soli, 
- 1 PL sušeného granulovaného cesnaku, 
- 1 PL nori vločiek, 
- 1 PL lahodkoveho droždia, 
- šťava z 1 citróna, 
- mleté čierne korenie. 

Marináda je hustá, snažíme sa plátky v nej z každej strany poriadne ocapkat. Namarinovaný zeler dáme upiecť do rúry vyhriatej na 200°C vrchný a spodný ohrev + teplovzduch. Pečieme cca 20 min, dokým nezačnú okraje zeleru jemne hnednúť. Stále však zostáva tvrdý. 

Upečený necháme vychladnúť. Obalíme ho v múke (použila som cícerovú). Na panvici si rozohrejeme olej a v múke obalený zeler obalíme v cestíčku z: 
- 8 PL kopcom cícerovej múky, 
- 1 PL sušeného cesnaku, 
- 1 ČL soli, 
- 1 PL nori vločky, - 1 PL mletej červenej papriky 
a voda alebo pivo na vypracovanie cestička. Odhadom cca 2 dcl. 

Cestíčko nesmie zo zeleru stekať, ani byť príliš husté. Takto obalený zeler môžeme priamo na horúcom ohni vysmažiť, alebo ešte obaliť v strúhanke príp. v rozdrvených cornflaksoch. Hotovo. A mňam!

Komentáre

Obľúbené príspevky