Ženuškáreň ma oslovila druhýkrát

Ženuškáreň ma oslovila druhýkrát. Spolu s ďalšími dvomi skvelými blogerkami sme ponúkli naše tipy na letnú grilovačku. Bolo mi naozaj cťou "hviezdiť" v jednom článku s Naty Žúrekovou Štefkovou (blogerkou roka 2018, blog Chuť od Naty, autorkou slovenských bestsellerov o Kváskovaní) a Mirkou Chvostekovou (zakladateľkou projektu Chudnem jedlom). Milá a príjemná spoločnosť. Aj keď len virtuálna :)




Každá z nás pripravila pre čitateľov svoj obľúbený recept. Prinášam vám ten môj. Lebo aj takto krásne jednoducho sa môže na grilovačke najesť vegán, alebo bylinožravec. A kľudne ho ochutnajte aj vy, všežravci. Za skúšku nič nedáte. A možno budete prekvapení, ako božsky chutí zelenina so zeleninou :D

Šalát s grilovaným baklažánom, cícerom a paradajkovo-cibuľovým dipom 



čas prípravy: 20 minút 

počet porcií: 4 

Čo budeme potrebovať 

Dip: 2 veľké paradajky (najlepšie mäsité), 1 veľkú cibuľu, ½ ČL soli, na špičku čajovej lyžičky mletého chilli. 

Baklažán: 2 ks baklažánu, 1 dl oleja, 2 PL javorového sirupu (agáve), 2 PL tamari omáčky (inej sójovky), 1 PL koreniacej zmesi na gyros. 

Cícer: 2 šálky vareného cíceru (alternatíva je cícer z konzervy – 2 ks), 2 PL oleja, 2 PL koreniacej zmesi na gyros. Listový šalát/ rukolu, reďkovku, uhorku, červenú cibuľu (voliteľné) a citrón.

Ako budeme postupovať: 

Suroviny na dip si nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme ich multifunkčným mixérom na konzistentnú pastu. Dochutíme soľou a chilli. Baklažány si naporcujeme na 1/6 (tzn. rozrežeme ich po dĺžke na polovicu a každú z nich na 3 pozdĺžne časti). Všetky tekuté suroviny zmiešame s koreninami, vytvoríme marinádu a baklažány v nej poriadne „vykúpeme“. Na rozohriatej grilovacej panvici alebo grile opekáme baklažány z mäkkých strán dozlatista. Následne teplotu znížime a pomaličky ich dopečieme zo strany so šupkou. Celé opekanie trvá cca 10 – 15 min. Panvicu s olejom rozohrejeme, pridáme odkvapkaný varený cícer, posypeme korením a za občasného miešania opečieme dozlatista. Opekáme max. 10 min. Do taniera vložíme za hrsť šalátových/ rukolových listov, 3 ks grilovaného baklažánu, posypeme opečeným cícerom, dozdobíme čerstvou zeleninou. Každú porciu pokvapkáme šťavou zo ¼ citróna. 

Podávame s paradajkovo – cibuľovým dipom. Šalát môžeme jesť samostatne, alebo  sa k nemu výborne hodí pečivo, príp. uvarená obilnina. Baklažány ani šalát nesolíme, lebo tamari omáčka je slaná a koreniaca zmes na gyros (používam od Vitana) väčšinou soľ už obsahuje.

Ďakujem Ženuškárni za príležitosť. Celý článok si môžete prečítať tu:

https://zenuskaren.sk/3x-jedla-na-grilovacku-ktorymi-zabodujete-inspirujte-sa-receptami-od-foodblogeriek/

Komentáre

Obľúbené príspevky