Perník z cukety

Čokoládovo jemný a šťavnatý, nepresladený, s orechmi a hrozienkami. Bez lepku a mlieka. Perník z cukety. Vznikol úplne spontánne a intuitívnym spojením toho, čo doma bolo. Dnes som vedela, že nášmu menu bude kraľovať cuketa. Máte radi CUKETOVÝ koláč kamoši? Ak ste ho ešte nejedli, skúste tento. Na prvýkrát vyšiel excelentne. Nepotrebujete váhu ani mixér. Stačí struhák, väčšia miska, odmerka.


Perník, ten klasický, je už dlhé roky stálicou na našom stole. Ten nájdete v starších príspevkoch. Náš najstarší ho zbožňuje. Pripínam vám sem recept na náš klasický 
Perník od mamy. Dnes ho už však pečiem v bezmliečnej verzii.

Páči sa RECEPT s postupom na perník z cukety

- rúru vyhrejeme na 180° C,
- 3 vajíčka rozmiešame s 250 ml kryštálového cukru
- pridáme 10 PL oleja, 3 PL kakaa alebo karobu (alebo kombináciu ako ja (2PL karob, 1 PL kakao), 
- 1 PL perníkového korenia
- 800 ml nahrubo nastrúhanej cukety
- 3 hrste orechov vcelku, 
- 2 hrste hrozienok
- 500 - 550 ml múky (použila som Schär mix B od @schaerglutenfree ) ale môžete dať aj špaldovú, 
- 1 pdp 

1. Všetko spolu premiešame. S cestom pracujeme rýchlo, aby nestihla múka prevlhnúť. 
2. Vylejeme na olejom vymastený papier na pečenie vložený do plechu. 
3. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 35-40 min. Či je koláč upečený skúsime špáradlom, cesto sa nesmie na steny špáradla lepiť. 
4. Na práve z rúry vybratý upečený koláč polámeme 100g horkej čokolády (použila som @lindtcz_sk 90%) a necháme rozpustiť. Čokoládou beháme po koláči až sa úplne rozpustí a vytvorí sa krásna poleva. Pomôžeme si lyžičkou, koláč je horúci. 
5. Posypeme mandľovými lupienkami. Tento koláč konkrétne je viac čokoládovo horký ako sladký. 
6. Podávala som ho s jemne kyselkavým bazovým džemom, poliaty javorovým sirupom. 

Tak nech sa vydarí. 
Krásny deň kamoši!

Komentáre

Obľúbené príspevky