Perník od mamy

Koláč, ktorý rozvonia celý Váš domov a každému sa ním zavďačíte. Ešte aj tretí sused vytáča nos  hľadajúc zdroj vône :). Vždy, keď chcem synátora potešiť, upečiem tento perník. A je ho dosť pre všetkých!
Perník od mamy

 

Budeme potrebovať:

  • 450 g Schär mix C (alebo pre neceliatikov klasickej polohrubej múky)
  • 300 g cukru (môže byť bez problémov kryštáľový)
  • 9 PL oleja
  • 2 celé vajcia (neoddeľovať žĺtka - bielka)
  • 3 PL kakaa
  • 1/2 l teplého mlieka
  • buď kypriaci prášok do perníka, alebo klasický prdopeč a perníkové korenie 1 ČL
Môže byť - nemusí:
  • primiešať do cesta hrozienka, posekané orechy, kúsky čokolády, kandizované ovocie, postrúhanú citrónovú, resp. pomarančovú kôru. 

  Postup:

Celé vajcia rozmixujeme s cukrom, pridáme olej a kakao - tak sa nám zmes krásne zafarbí, a postupne pridávame všetky ostatné suroviny. Vznikne nám plná misa polotekutého perníkového cesta. 

Pečenie:

 Cesto vyliať na klasický veľký plech vystlaný papierom na pečenie, pre istotu aj potretý maslom, olejom, ... Piecť na cca 180 st.C 45 min. Potom skontrolovať špáratkom, v prípade potreby ešte dopiecť.

Po upečení:

  • ešte horúci potrieť džemom - najlepšie kyslým (višne, ríbezle,...) - nie je povinné :)
  • čokoládovou polevou (nad parou rozpustiť: veľkú čokoládu na varenie, kúsok masla a pár lyžíc mlieka, vytvoriť správnu konzistenciu a šup na koláč)
  • posypať čím Vás napadne (mandľové lupienky, posekané orechy, čokoládová ryža a iné ozdobné drobizgy...)
  • fantázii sa medze nekladú, už som ho robila aj s citrónovou polevou...
A porcia na školský výlet je zabalená :)

"take away"

Komentáre

Obľúbené príspevky