Perník od mamy
Koláč, ktorý rozvonia celý Váš domov a každému sa ním zavďačíte. Ešte aj tretí sused vytáča nos hľadajúc zdroj vône :). Vždy, keď chcem synátora potešiť, upečiem tento perník. A je ho dosť pre všetkých!
Perník od mamy |
Budeme potrebovať:
- 450 g Schär mix C (alebo pre neceliatikov klasickej polohrubej múky)
- 300 g cukru (môže byť bez problémov kryštáľový)
- 9 PL oleja
- 2 celé vajcia (neoddeľovať žĺtka - bielka)
- 3 PL kakaa
- 1/2 l teplého mlieka
- buď kypriaci prášok do perníka, alebo klasický prdopeč a perníkové korenie 1 ČL
Môže byť - nemusí:
- primiešať do cesta hrozienka, posekané orechy, kúsky čokolády, kandizované ovocie, postrúhanú citrónovú, resp. pomarančovú kôru.
Postup:
Pečenie:
Cesto vyliať na klasický veľký plech vystlaný papierom na pečenie, pre istotu aj potretý maslom, olejom, ... Piecť na cca 180 st.C 45 min. Potom skontrolovať špáratkom, v prípade potreby ešte dopiecť.
Po upečení:
- ešte horúci potrieť džemom - najlepšie kyslým (višne, ríbezle,...) - nie je povinné :)
- čokoládovou polevou (nad parou rozpustiť: veľkú čokoládu na varenie, kúsok masla a pár lyžíc mlieka, vytvoriť správnu konzistenciu a šup na koláč)
- posypať čím Vás napadne (mandľové lupienky, posekané orechy, čokoládová ryža a iné ozdobné drobizgy...)
- fantázii sa medze nekladú, už som ho robila aj s citrónovou polevou...
A porcia na školský výlet je zabalená :)
"take away" |
Komentáre
Zverejnenie komentára