Špenátové halušky s bryndzou

Zelená farba je typická pre jarný sviatok Veľkej noci. Evokuje prebúdzajúcu sa prírodu k životu. Zelený štvrtok je v našich končinách špenátový, preto túto tradíciu neporušíme. Špenátik v trošku inej forme ako "omáčkoidnej" Vám určite urobí radosť.

Fotku som otočila, a napriek tomu mi ju natiahlo zle... :(













Suroviny
1 mrazený špenátový pretlak (450 g) - rozmraziť
2 vajcia
400 ml bezlepkovej múky (Farina)
1/4 ČL prášku do pečiva z vínného kameňa
soľ, mleté čierne korenie

pár plátkov masla

Bryndza s kyslou smotanou v pomere 1:1 (malá kocka bryndze, 1 kyslá smotana)
1 cibuľa - opražená dozlata, mladá cibuľka, alebo cíbiky, žerucha na posypanie

Postup
Z rozmrazeného špenátu vylejeme všetku vodu, rozmixujeme s vajíčkami, preosiatou múkou rozmiešanou s práškom do pečiva, soľou a mletým čiernym korením. Cesto necháme 1/2 hodinu odstáť. Medzitým si vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu so soľou a do vriacej vody cez haluškáreň "sádžeme" halušky. Keď vyplávajú na povrch, povaríme ešte pár minút, ochutnáme, či sú hotové. Vyberieme do pripravenej nádoby (jenskej misy), poukladáme plátky masla a keď sa rozpustí premiešame .

Počas varenia halušiek si osmažime cibuľku.

Bryndzu rozmiešame s kyslou smotanou. 

Teplé halušky polejeme bryndzou, posypeme opraženou cibuľkou, cíbikmi, žeruchou,... Bryndzu možeme nahradiť akoukoľvek inou omáčkou (nivová,...).

Dobrú chuť!!!


Komentáre

Obľúbené príspevky