Pšenovo - kakaovo - ovocný dezert

Zahájila som zdravé priberanie. Keďže to nejde podobrotky, troška tomu pomôžeme. Výrobcovia dezertov a cukroviniek v 21. storočí častokrát neuvádzajú správne zloženie, presladzujú výrobky a obohacujú ich o "chutné a voňavé" emulgátory (rozumej E-čka) a ja sama som sa stále nedokázala zorientovať v ich ponuke. Preto zakladám sekciu zdravých dezertov :). Jedným z nich je určite  tento, zatiaľ u mňa boduje!!! Základnou surovinou je pšeno (lúpané proso).
Suroviny
2 Š pšena v uvarenom stave (trošku aj rozvarenom)
1/2 Š slnečnicových semienok (vopred namočených - aspoň 2 hod.)
1/4 - 1/2 Š medu/ javorového sirupu/ agáve... "jak je libo"
1 PL kvalitného kakaa
1/4 ČL kardamomu/ škorice
cca 1 dcl tekutiny - vody/ rastlinného mlieka
štipka himalájskej soli
ovocie/ prípadne orechy, lupienky/....
Postup
Slnečnicu prepláchneme a namočíme.
Medzitým si uvaríme pšeno. Pšeno treba pred varením aspoň 2-3x spariť vriacou vodou. V praxi to znamená, že pšeno nasypeme do pevného a hustého sitka, dáme zovrieť plnú kanvicu vody a prelejeme ňou pšeno. Následne ho premiešame a postup zopakujeme 2-3x. Potom dáme pšeno variť do hrnca (ako ryžu), zalejeme vodou asi 1 cm nad povrch pšena, pridáme štipku soli a varíme 15-20 min., v tomto prípade 20 min, aby bolo pšeno mäkké, trošku rozvarené. Necháme vychladnúť.
Po skončení namáčania slnečnicu  prepláchneme. Rozmixujeme dohladka s 1 dcl tekutiny. Pridáme všetky zvyšné ingrediencie a znova rozmixujeme dohladka. 1/2 vymixovanej hmoty rozlejeme do 5-6 pohárov/ misiek. Do zvyšnej hmoty v mixéri pridáme 1 PL kakaa a znova rozmixujeme. Vznikne kakaový krém, ktorú navrstvíme na bledú hmotu v pohároch. Navrch poukladáme ovocie. V prípade sladšieho ovocia použijeme menšie množstvo sladiacej zložky (1/4 Š) a v prípade kyslého ovocia osladíme viacej.
Dozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Ja osobne si vždy uvarím pšena asi 25 dkg (1/2 balenia). A priebežne používam do raňajkových kaší, strukovinových pomazánok a pod. Skracujem tým dobu prípravy ďalších jedál.
O tom, aké je pšeno výživné a zdravé sa dozviete napr. tu: http://www.peknetelo.eu/zdrave-potraviny/pseno-proso/pseno-proso/



Komentáre

Obľúbené príspevky