Snaha o veľkonočnú babu bez lepku a mäsa

Od obeda rozmýšľam, ako nazvať moju bezlekovo - vegetariánsku alternatívu veľkonočnej baby bez toho, aby ma priaznivci klasickej kuchyne neukameňovali... ale nie. Vážim si tradície, ale je tam to veľké ALE, keďže základom veľkonočnej baby sú rožky, žemle, sucháre,... a údené mäso, pečienky, ďalej už ani písať nemusím... Preto som sa vážne zamýšľala nad inou možnou alternatívou tak, aby aspoň čiastočne chutila, ako skutočne má. Myslím, že realita bola nad moje očakávania, no veď posúďte sami...
















Základnou surovinou je môj obľúbený cícer. A základom celej hmoty je zmes na falafel ktorý na tomto blogu najčastejšie prelinkovávam. Milujem ho. Má nekonečné množstvo kombinácií. Takže k základnému receptu na falafel pridáme pre vylepšenie a snahu o napodobnenie chuti veľkonočnej baby ďalšie dobroty. Čiže teraz všetkých zavádzam, pretože toto vôbec nie je veľkonočná baba, ale jej sestranica možno z 35 kolena, ešte k tomu s exotickými koreňmi. 

Suroviny na základný recept na falafel
2 Š suchého cíceru (namáčať aspoň 12 hod.)
1 cibuľa - nasekať
1/4 Š sekanej petržlenovej vňate
5 strúčikov cesnaku
4 PL bezlepkovej múky
1 3/4 ČL soli
2 ČL mletej rasce
1 ČL mletého koriandru
1/4 ČL čierneho korenia
1/4 ČL chilli
štipka mletého kardamónu
olej na potretie
A teraz navyše pridané dobrotky
1/2 ČL kurkumy
veľa, veľa rôznych vňatí: petržlen, ligurček, pažítka - cca 1 Š
1  cibuľa - pokrájaná, dozlata osmažená 
1 vajce
10 čiernych olív - nakrájať na kolieska
3 ČL nakladaných kapár
1 ČL kypriaceho prášku z vínneho kameňa
olej na potretie

 Postup
Suchý cícer preberieme, opláchneme a zalejeme 2-násobným množstvom vody, keďže zväčší objem. Namáčame aspoň 12 hod., kľudne aj 2 dni, len treba pravidelne 2 - 3x denne meniť vodu. Pred použitím vodu zlejeme úplne a cícer v prípade, že máme kvalitný mixér rozmixujeme s trochou vody, alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku bez vody. Pridáme všetky suroviny a vypracujeme "fašírkovú" masu. Môžeme dať nachvíľku odpočinúť do chladničky, lepšie sa s hmotou pracuje. Rúru si vyhrejeme na 200 st. C. Menší plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie, ktorý potrieme olejom. Zmes rozotrieme na papier a povrch znova potrieme olejom. Pečieme 20 min. na 200 st. C, vrchný + spodný ohrev a ventilátor. Vychladnutú "babu" nakrájame. V prípade, ak chceme urobiť viac porcií, použijeme dvojnásobné množstvo surovín. Teraz to bolo na skúšku, ale nabudúce to už bude naozaj na veľký plech :)


Komentáre

Obľúbené príspevky