Ryžové placky

Slané placky, alebo tvrdšie palacinky sú v prípade nutnosti vhodnou alternatívou chleba, alebo prílohou k slaným hlavným jedlám, pomazánkam, šalátom. Pri výbere múky môžeme skúsiť použiť rôzne bezlepkové, tentokrát som sa rozhodla pre ryžovú.






















Suroviny na cesto
2 Š ryžovej múky (alebo inej bezlepkovej)
3 Š vody
2 PL ľanových semiačok/ alebo chia
1 ČL soli
1 PL oleja

v prípade sladkej palacinkovej alternatívy môžeme cesto ochutiť škoricou, alebo kardamomom

+ olej na namastenie panvice pred každou plackou
Postup
Všetky suroviny zmiešať a nechať aspoň 1 hod. prikryté odstáť. Semienka pridávame do cesta hlavne preto, aby nahradili lepiacu zložku v bezlepkových múkach (lepok). Troška "zgelovejú" a cesto by malo byť vláčnejšie ako bez nich. Hustotou má cesto pripomínať palacinkové. Ak nám počas státia príliš zhustne, rozriedime ho trochou vody. Na rozpálenú palacinkovú panvicu vlejeme 1/2 ČL oleja, necháme rozliať po celej panvici, pridáme 1 naberačku cesta a na silnejšom ohni pripravujeme presne ako palacinky. Pozor, prvá sa väčšinou nepodarí! Treba dávať menej cesta, nechať roztiecť úplne natenko. Placku otočiť až keď bude pripečená, inak sa trhá. Pri otáčaní plochou špachtličkou/ drevenou vareškou už panvicu nemastíme. Placká má byť suchšia, prepečená aj zvnútra. Opakujeme dookola: 1/2 ČL oleja, cesto, otočiť, znova... :)
Podávame s dusenou zeleninou, šalátmi, pomazánkami, dresingami.
Nasladko ako palacinky s rôznymi ovocnými plnkami a krémami.

Z uvedeného množstva pripravíme cca 10-12 placiek, množstvo závisí od veľkosti panvice a hrúbky placky. Ak sa nespotrebuje na jedenkrát, odložíme ho do chladničky a použijeme na čerstvé placky na budúci deň.

Komentáre

Obľúbené príspevky