Makové muffinky

Vitamínová a vápniková bomba. Takto sa o maku hovorí a veru právom. v 100 g maku sa nachádza až 1400 mg vápnika (kalcia), ktorý (na rozdiel od mlieka) dokáže ľudský organizmus aj správne spracovať. No nie je to úžasné? Obsahuje aj iné zaujímavé vecičky, aby sme správne fungovali. To určite stojí za vyskúšanie, že? A keď ho netreba mlieť (a špiniť mlynček a riad), je to úplná bomba!!!

Makové muffinky plnené domácou nutelou

















Suroviny na 20 ks (neviem prečo až toľko!)
4 vajcia
štipka soli (do snehu)
220 g kryštálového cukru
200 g oleja
šťavu z 1 pomaranča/ citrónu/ 2 mandarínok (v prípade bio postrúhame do cesta aj kôru)
300 g múky hladkej/ Schär mix C
1 prdopeč
5 PL celého maku

Plnka - do každej muffinky vložíme 1 ČL nutely, alebo džemu, kúsok ovocia, alebo kocku čokolády, podľa chuti

Recept na výrobu domácej nutelly nájdete tu: http://culinamea.blogspot.sk/2015/04/raw-nutella.html

Postup
Oddelíme bielka od žĺtkov a z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. V druhej nádobe vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny, pridáme olej a šťavu (+ kôru) z citrusu. Postupne pridávame suché suroviny - múku s prdopečom a mak. Cesto je hustejšie. Na záver pridáme sneh. Konzistencia cesta pripomína lepidlo :)

Muffinkovú formu vyložíme košíčkami, do každého vložíme 1 PL cesta, plnku a zase 1 PL cesta, prípadne podľa veľkosti košíčkov - tie by mali byť naplnené do 2/3. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 st. C - 15 min. - to preto, aby sa nám rýchlo zdvihli a praskli, potom teplotu znížime na 180 st. a dopekáme dozlatista, cca 20 min.

Cesto môžeme upiecť aj v iných formách, napr. "srnčí chrbát", alebo klasika na plechu, horúci korpus potrieť džemom, čokoládovou polevou,...

Presné čísla a účinky maku sa dozviete aj na:
https://www.sportujeme.sk/mak-vo-vyzive-sportovca/ 



Komentáre

Obľúbené príspevky