Ryžový nákyp trochu inak

Pod týmto názvom si snáď každý predstaví nie príliš chutné jedlo v tvare tehly zo školskej jedálne poliate kompótovou šťavou. Hneď Vás vyvediem z omylu, aby ste sa nezľakli, že zverejňujem onen spomínaný nákyp...  Pozrite si použité suroviny a postup. A keď bude nákyp v rúre zistíte, že som neklamala :) krásne rozvonia celý dom! 


Ryžový nákyp















Budeme potrebovať:
  • 1/4 kg ryže v surovom stave
  • 1 l kokosového mlieka (recept v predchádzajúcom príspevku na blogu)
  • 1 tvaroh
  • 2 vajíčka - oddeliť žĺtka a bielka, vyšľahať sneh
  • 6 PL cukru
  • vanilkový cukor
  • škoricu
  • sušené ovocie 1/2 šálky (hrozienka, brusnice, goji, sušenú kôru, kandizovanú kôru,...čo je po ruke)
  • čerstvé, alebo zavárané ovocie
  • maslo

Postup:

Stredne veľký pekáč, alebo misu z jenského skla vymažeme maslom. Ryžu popreplachujeme, zmiešame so všetkými surovinami, pridáme sneh z vajíčok, aby bol nákyp krásne nadýchaný, zalejeme mliekom a navrch poukladáme čerstvé, alebo zavárané ovocie a plátky masla podľa potreby. Nezľaknite sa, pekáč bude plný mlieka, takže pozor, aby sa pri prenose do rúry nevylialo. Ryža ho počas pečenia vypije. Pečieme na 180 st. C asi 50 min., alebo dokým nie je povrch upečený.


Komentáre

  1. Ahojky. Zaujimavy recept, mam len dve otazky. Ryza sa teda nevari? Surova sa zmiesa so zvyskom surovin a uvari sa pocas pecenia, ano? Dobre chapem? A druha otazka - kokosove mlieko je myslene normalne kokosove mlieko alebo kokosovy napoj, napr.Alpro?? Dakujem za odpoved :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj, prepac, ze sa ozyvam az teraz. Idem rovno odpovedat na Tvoje otazky:
    1. ryza sa nevari,
    2. surova sa zmiesa s ostatnymi surovinami a uvari sa v rure,
    3. kokosove mlieko som pouzila domace, teda redsiu konzistenciu ako plechovkove. Alpro bude v pohode.
    Nech sa nakyp podari. Prajem krasne a pohodove dni. Vierka

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky