Ryžový nákyp trochu inak
Pod týmto názvom si snáď každý predstaví nie príliš chutné jedlo v tvare tehly zo školskej jedálne poliate kompótovou šťavou. Hneď Vás vyvediem z omylu, aby ste sa nezľakli, že zverejňujem onen spomínaný nákyp... Pozrite si použité suroviny a postup. A keď bude nákyp v rúre zistíte, že som neklamala :) krásne rozvonia celý dom!
Ryžový nákyp |
Budeme potrebovať:
- 1/4 kg ryže v surovom stave
- 1 l kokosového mlieka (recept v predchádzajúcom príspevku na blogu)
- 1 tvaroh
- 2 vajíčka - oddeliť žĺtka a bielka, vyšľahať sneh
- 6 PL cukru
- vanilkový cukor
- škoricu
- sušené ovocie 1/2 šálky (hrozienka, brusnice, goji, sušenú kôru, kandizovanú kôru,...čo je po ruke)
- čerstvé, alebo zavárané ovocie
- maslo
Postup:
Stredne veľký pekáč, alebo misu z jenského skla vymažeme maslom. Ryžu popreplachujeme, zmiešame so všetkými surovinami, pridáme sneh z vajíčok, aby bol nákyp krásne nadýchaný, zalejeme mliekom a navrch poukladáme čerstvé, alebo zavárané ovocie a plátky masla podľa potreby. Nezľaknite sa, pekáč bude plný mlieka, takže pozor, aby sa pri prenose do rúry nevylialo. Ryža ho počas pečenia vypije. Pečieme na 180 st. C asi 50 min., alebo dokým nie je povrch upečený.
Ahojky. Zaujimavy recept, mam len dve otazky. Ryza sa teda nevari? Surova sa zmiesa so zvyskom surovin a uvari sa pocas pecenia, ano? Dobre chapem? A druha otazka - kokosove mlieko je myslene normalne kokosove mlieko alebo kokosovy napoj, napr.Alpro?? Dakujem za odpoved :)
OdpovedaťOdstrániťAhoj, prepac, ze sa ozyvam az teraz. Idem rovno odpovedat na Tvoje otazky:
OdpovedaťOdstrániť1. ryza sa nevari,
2. surova sa zmiesa s ostatnymi surovinami a uvari sa v rure,
3. kokosove mlieko som pouzila domace, teda redsiu konzistenciu ako plechovkove. Alpro bude v pohode.
Nech sa nakyp podari. Prajem krasne a pohodove dni. Vierka