Miso polievka

Miso je tradičná japonská polievka, vraj všeliek a Japonci sa vďaka nej dožívajú dlhého veku. Najzdravšou zložkou polievky je pasta miso. Už len slovíčko "miso" je zázračné, v preklade znamená MI = chuť, SO = prameň, teda prameň chuti. Miso je fermentovaná pasta, stará 2500 rokov, poznáme viacero druhov, napr. zo sóje, ryže, jačmeňa,...


Miso















Suroviny:

  • 2 mrkvy
  • 10 šampiňónov
  • 1 pór
  • morské riasy wakame
  • 1 lahôdkové tofu
  • 1 sáčok rybacieho prášku na miso (nemusí byť)
  • 1 PL pasta miso
  • soľ
  • olej 
  • voda

Časť použitých surovín
Postup:

Hŕstku rias namočíme na 20 min. do studenej vody. Potom pokrájame na menšie kúsky, aby nám v polievke neplávala ako handra. Na oleji orestujeme pokrájanú mrkvu na veľké kolieska a šampiňóny na štvrtinky. Podlejeme vodou, pridáme rybací prášok (na obrázku v krabičke, kúpený v akomsi Asia foode v BA), odmočenú a pokrájanú riasu, soľ a varíme 15. min. Potom pridáme vodu, v ktorej sa riasa močila, pór nakrájaný na hrubšie kolieska a tofu na kocky. Varíme ešte 5 min, zelenina nemá byť rozvarená. Uvarenú polievku odstavíme. Do malej (kompótovej misky) odoberieme trochu čistej polievky a rozmiešame v nej 1 PL miso pasty. Miso pasta už nesmie vrieť. Varom sa ničia všetky prospešné látky. Pridáme k ostatnej polievke. Vždy, keď si ju zohrievame dávame pozor, aby nezovrela. Miso nemusíme pridávať do polievky po uvarení, ale až do každej porcie samostatne. Vtedy sa ale horšie rozpúšťa. Pasta je veľmi slaná, taktiež voda z rias, preto treba dávať pozor na presolenie.

O paste MISO sa dozviete viac rozkliknutím.

Komentáre

Obľúbené príspevky