Rastlinné mlieka

Makové mlieko
Zdravá a výživná tekutina pre všetkých, prípadne vhodná alternatíva pre ľudí s intoleranciou laktózy, alebo alergiou na mliečnu bielkovinu. Na internete nájdete veľa receptov, hlavne vegánskych (teda vylučujúcich akýkoľvek živočíšny produkt), v ktorých je rastlinné mlieko potrebné použiť. Áno, vyskúšala som ich viacero a zámena za kravské mlieko by vo výslednom produkte - teda jedle znamenala pohromu. Ako príklad uvediem mangový krém s kokosovým mliekom. Je vynikajúci, ale bez kokosového mlieka nanič. 












Makové, mandľové, orechové a konopné mlieko

Ak si chcete nejaké rastlinné mlieko kúpiť v obchode, nech sa páči. Výber je, napr. v Tescu majú mandľové, aj ryžové. V prvom rade Vás prekvapí cena, ktorá sa šplhá k 3 €  a v tom druhom chuť. U nás doma ho nikto nechcel, ja som sa premáhala, nakoniec som z neho uvarila puding, ktorý za nič nestál. Samozrejme domáce je v porovnaní s kupovaným superstar!!!

Výroba makového mlieka


Budeme potrebovať: 
  • 1 šálku maku/ mandlí/ orechov/ smená konope (kúpite v zdravej výžive, sú určené na konzumáciu bez vedľajších účinkov :) )
  • 1 liter vody (môže byť prevarená a vychladená, ale aj nemusí, ja som nikdy neprevárala)

Postup:

Ktorékoľvek z týchto mliek idete robiť, stačí, ak 1 šálku semien zalejete na noc 1 litrom vody a na druhý deň rozmixujete (mixér na smoothie). Potom už len precediť cez čistú utierku vloženú v sitku a môžeme konzumovať, alebo ďalej spracovávať. Mne osobne najviac chutí makové. Surovinu, ktorá nám po výrobe mlieka zostane ako odpad NEVYHADZOVAŤ, ale ďalej spracovať!!! Napr. takto:

Makový koláčik - príprava

Makový koláčik hotový



Kokosové mlieko

Postup ako v predchádzajúcom recepte, 1 - 2 šálky strúhaného kokosu (múčky) + 1 liter vody. Pozor - vriacej. Zaliať a nechať lúhovať. Keď bude teplota taká, že sa mixér nepokazí preliať a rozmixovať, precediť, nechať vychladnúť. Niekedy netreba ani to, pokiaľ ho idete ďalej spracovávať, napr. takto:

Ryžový nákyp s kokosovým mliekom

Ryžový nákyp s kokosovým mliekom

Pri pečení ryžového nákypu krásne kokosovo voňal celý byt. Využitie je rôzne, presne ako klasické kravské mlieko. Alebo špeciálne, ako spomínaný mangový krém, či iné exotické jedlá.


Konopné mlieko


Makové mlieko

Kokosové mlieko
Mandľové mlieko



Rastlinné mlieko s banánom a chia semienkami

Rastlinné mlieko s konopným proteínom

Komentáre

Obľúbené príspevky