Ratatouille

Originál francúzsky recept na zeleninové jedlo s chuťou niečo medzi známym lečom a pizzou :). Pokiaľ som nevidela animovanú rozprávku o vareniachtivom potkanovi behajúcom po kuchyni, nevedela som o čo ide. Dovzdelala som sa :) Jedlo sa podáva samostatne, aj ako príloha. Najlepšie je ešte teplé a voňavé. Výhodou je, že všetky suroviny pochádzajú z našich klimatických podmienok.

Ratatouille







 Suroviny:

  • 1 menšiu nakrájanú cibuľku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • cuketu
  • baklažán
  • papriku
  • rajčiny
  • oregáno/bazalku, chilli, korenie
  • soľ
  • olej


Postup:

Cibuľku, cesnak a 2 račiny nakrájame nadrobno, pridáme 1 PL oleja, oregáno, chilli, soľ a korenie. Túto zmes dáme na dno zapekacej misy. Na zmes ukladáme striedavo zeleninu nakrájanú na plátky (nemusí byť, stretla som sa s viacerými verziami tohto receptu, môžu byť kocky). Povrch pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme. Pečieme na 180 st. C zakryté papierom na pečenie cca 45 - 55 min. až zelenina zmäkne a pustí šťavu. Vraj by nemala po krajoch zhnednúť. Môžeme podávať s pečivom, syrom, ... moja vezia bola so šošovicou fašírkou. Táto kombinácia mi chuťovo pripomínala ešte z čias môjho mäsožravstva plnenú papriku.

Ratatouille so šošovicovou fašírkou plnenou sušenámi slivkami
Okraje nemajú zhnednúť

Pre zaujúmavosť uvediem, čo zjedením uvedenej kombinácie zeleniny môžeme prijať do organizmu:

CUKETA
Nutričné hodnoty
100g cukety obsahuje: 3.11g sacharidov, 1.21g bielkovín a 1g vlákniny.
Minerály:
Draslík - 261mg
Fosfor - 38mg
Horčík - 18mg
Mangán - 0.177mg
Selén - 0.2µg
Sodík - 8mg
Vápnik - 16mg
Zinok - 0.32mg
Železo - 0.37mg
    Vitamíny:
Vitamín A - 60µg
Vitamín B1 - 0.045mg
Vitamín B2 - 0.094mg
Vitamín B3 - 0.451mg
Vitamín B5 - 0.204mg
Vitamín B6 - 0.163mg
Vitamín B9 - 24mg
Vitamín C - 18mg
Vitamín E - 0.1mg
Vitamín K - 4.3µg

Cuketa obsahuje 91% vody a tiež vysoký obsah karoténu.
Význam pre zdravie
Aktivuuje bunkový metabolizmus, zvyšuje hladinu bielkovín a zlepšuje celkovú výkonnosť, posilňuje svaly a srdce, udržiava štíhlu líniu bez škodlivých diét, zvyšuje výkonnosť mozgu a koncentráciu, upokojuje a zároveň stimuluje nervy, pôsobí odvodňujúco, vyplavuje škodliviny a odkysľuje organizmus, posilňuje imunitný systém, posilňuje sliznice v celom organizme, odstraňuje nedostatočné trávenie a zápchu. Zdroj: http://zelovoc.nazdravie.sk/sk/zelenina/cuketa/7/

BAKLAŽÁN
Nutričné hodnoty
100g baklažánu obsahuje: 0.18g bielkovín, 0.18g tuku a 3g vlákniny.
Minerály:
Draslík - 229mg
Fosfor - 24mg
Horčík - 14mg
Mangán - 0.232mg
Vápnik - 9mg
Zinok - 0.16mg
Železo - 0.23mg
    Vitamíny:
Vitamín B1 - 0.039mg
Vitamín B2 - 0.037mg
Vitamín B3 - 0.649mg
Vitamín B5 - 0.281mg
Vitamín B6 - 0.084mg
Vitamín B9 - 22µg
Vitamín C - 2.2mg
Vitamín E - 0.3mg
Vitamín K - 3.5µg
Význam pre zdravie
Znižuje obsah cholesterolu v krvi, podporuje trávenie. Nízka energetická hodnota umožňuje využívať baklažány pri diétach. Bez výčitiek sa možno baklažánu najesť do sýta. Zdroj: http://zelovoc.nazdravie.sk/sk/zelenina/baklazan/2/

PARADAJKA
Nutričné hodnoty
Jedna stredne veľká paradajka obsahuje 1.08g bielkovín, 22 kalórií a 1.5g vlákniny.
Minerály:
Draslík - 292mg
Fosfor - 30mg
Horčík - 14mg
Mangán - 0.14mg
Meď - 0.073mg
Sodík - 6mg
Vápnik - 12mg
Zinok - 0.21mg
Železo - 0.33mg
    Vitamíny:
Kyselina listová - 18µg
Kyselina pantoténová - 0.109mg
Niacín - 0.731mg
Vitamín A - 1025 IU
Vitamín B1 (tiamín) - 0.046mg
Vitamín B2 (riboflavín) - 0.023mg
Vitamín B6 - 0.098mg
Vitamín C - 15.6mg
Vitamín E - 0.66mg
Vitamín K - 9.7µg
Ďalšie účinné látky
Je málo takých kuchynských rastlín, ktoré možno tak všestranne použiť a ktoré obsahujú toľko vitamínov (A-B-C) ako rajčiaky. Čerstvo obraté rajčiaky obsahujú 1,6 mg percent karotínu - životne dôležitého výživného prvku ľudského organizmu. Okrem toho obsahujú aj minerálne látky a rastlinné kyseliny (lykopén), ktoré im dodávajú jemnú chuť a arómu.

Význam pre zdravie
Pre nízky obsah kalórií sú tiež výborným pokrmom pri znižovaní hmotnosti. Sú výborným pomocníkom pri preventívnom boji s rakovinou a pre bohatý obsah betakaroténu slúžia tiež ako prevencia pred infekčnými chorobami. Paradajková šťava je okrem toho dobrá proti únave a bolestiam hlavy. Podľa posledných výskumov vedcov z Kalifornskej univerzity v Los Angeles je známe i to, že paradajky prospievajú pľúcam aj očiam. Paradajky obsahujú látku lykopén, ktorá pôsobí ako ochrana pľúcnych stien pred pôsobením nadmerného množstva ozónu a ktorá pravdepodobne dokáže ochrániť aj pred degeneratívnou očnou chorobou, ktorá postihuje mnoho ľudí po päťdesiatke. Zdroj: http://zelovoc.nazdravie.sk/sk/zelenina/paradajka/26/

CIBUĽA
Nutričné hodnoty
100g cibule obsahuje: 9.34g sacharidov, 1.1g bielkovín a 1.7g vlákniny.
Minerály:
Draslík - 146mg
Fosfor - 29mg
Horčík - 10mg
Mangán - 0.129mg
Vápnik - 23mg
Zinok - 0.17mg
Železo - 0.21mg
    Vitamíny:
Vitamín B1 - 0.046mg
Vitamín B2 - 0.027mg
Vitamín B3 - 0.116mg
Vitamín B5 - 0.123mg
Vitamín B6 - 0.12mg
Vitamín B9 - 19mg
Vitamín C - 7.4mg
Ďalšie účinné látky
Cibuľa má málo kalórií, žiaden cholesterol, tuk ani sodík.
 
Význam pre zdravie
  • posiľňuje imunitný systém
  • účinne pôsobí na dýchacie cesty, odstraňuje prítomné infekcie
  • dezinfikuje ústnu a nosovú dutinu, zaberá pri bolestiach v hrdle
  • vďaka obsahu allicínu zmenšuje riziko aterosklerózy a trombózy (rozpúšťa krvné zrazeniny), riedi krv, znižuje krvný tlak
  • éterické oleje prítomné v nej rozpúšťajú hlien a uľahčujú vykašliavanie
  • podporuje správnu funkciu srdcovo-cievneho systému
  • je podporným prostriedkom pri liečbe cukrovky, znižuje hladinu cukru v krvi
  • z výskumov Švajčiarov vieme, že je tiež výbornou prevenciou proti osteoporóze
  • znižuje horúčku
  • prospešná je aj pre tráviaci trakt (zlepšuje procesy trávenia a vstrebávania, pozitívne vplýva na činnosť pečene)
Zaujímavosť
  • Iba červené a žlté odrody obsahujú zlúčeniny, ktoré zmenšujú riziko vzniku nádorových ochorení a majú protizápalové účinky.
  • V Egypte bola cibuľa predmetom uctievania. Nesmela chýbať na žiadnej hostine, či obetnom oltári. Symbolizovala večnosť, a preto bola spolu s ďalšími predmetmi ukladaná do hrobky faraóna. Nikdy nekončiaci život predstavovala jej štruktúra-kruh v rámci kruhu. Kresby znázorňujúce cibuľu sa objavujú na vnútorných stenách pyramíd i v hrobkách. Cibuľa sa používala aj pri mumifikácii tiel. V múmiách môžme nájsť zvyšky cibule v oblasti panvy, hrudníka, na ušiach, či v očných jamkách. Rozkvitnuté cibule sa pokladali na hruď, ku chodidlám a pozdĺž celých nôh. Napríklad aj Ramzes IV, ktorý zomrel v roku 1160 p.n.l., mal očné jamky vyplnené cibuľou. Zdroj: http://zelovoc.nazdravie.sk/sk/zelenina/cibula/5/

Komentáre

Obľúbené príspevky