Ratatouille
Originál francúzsky recept na zeleninové jedlo s chuťou niečo medzi známym lečom a pizzou :). Pokiaľ som nevidela animovanú rozprávku o vareniachtivom potkanovi behajúcom po kuchyni, nevedela som o čo ide. Dovzdelala som sa :) Jedlo sa podáva samostatne, aj ako príloha. Najlepšie je ešte teplé a voňavé. Výhodou je, že všetky suroviny pochádzajú z našich klimatických podmienok.
Ratatouille |
Suroviny:
- 1 menšiu nakrájanú cibuľku
- 2 strúčiky cesnaku
- cuketu
- baklažán
- papriku
- rajčiny
- oregáno/bazalku, chilli, korenie
- soľ
- olej
Postup:
Cibuľku, cesnak a 2 račiny nakrájame nadrobno, pridáme 1 PL oleja, oregáno, chilli, soľ a korenie. Túto zmes dáme na dno zapekacej misy. Na zmes ukladáme striedavo zeleninu nakrájanú na plátky (nemusí byť, stretla som sa s viacerými verziami tohto receptu, môžu byť kocky). Povrch pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme. Pečieme na 180 st. C zakryté papierom na pečenie cca 45 - 55 min. až zelenina zmäkne a pustí šťavu. Vraj by nemala po krajoch zhnednúť. Môžeme podávať s pečivom, syrom, ... moja vezia bola so šošovicou fašírkou. Táto kombinácia mi chuťovo pripomínala ešte z čias môjho mäsožravstva plnenú papriku.
Ratatouille so šošovicovou fašírkou plnenou sušenámi slivkami |
Okraje nemajú zhnednúť |
Pre zaujúmavosť uvediem, čo zjedením uvedenej kombinácie zeleniny môžeme prijať do organizmu:
CUKETA
Nutričné hodnoty
100g cukety obsahuje: 3.11g sacharidov, 1.21g bielkovín a 1g vlákniny.
Minerály: Draslík - 261mg Fosfor - 38mg Horčík - 18mg Mangán - 0.177mg Selén - 0.2µg Sodík - 8mg Vápnik - 16mg Zinok - 0.32mg Železo - 0.37mg | Vitamíny: Vitamín A - 60µg Vitamín B1 - 0.045mg Vitamín B2 - 0.094mg Vitamín B3 - 0.451mg Vitamín B5 - 0.204mg Vitamín B6 - 0.163mg Vitamín B9 - 24mg Vitamín C - 18mg Vitamín E - 0.1mg Vitamín K - 4.3µg |
Cuketa obsahuje 91% vody a tiež vysoký obsah karoténu.
Význam pre zdravie
Aktivuuje
bunkový metabolizmus, zvyšuje hladinu bielkovín a zlepšuje celkovú
výkonnosť, posilňuje svaly a srdce, udržiava štíhlu líniu bez škodlivých
diét, zvyšuje výkonnosť mozgu a koncentráciu, upokojuje a zároveň
stimuluje nervy, pôsobí odvodňujúco, vyplavuje škodliviny a odkysľuje
organizmus, posilňuje imunitný systém, posilňuje sliznice v celom
organizme, odstraňuje nedostatočné trávenie a zápchu. Zdroj: http://zelovoc.nazdravie.sk/sk/zelenina/cuketa/7/
BAKLAŽÁN
Nutričné hodnoty
100g baklažánu obsahuje: 0.18g bielkovín, 0.18g tuku a 3g vlákniny.
Minerály: Draslík - 229mg Fosfor - 24mg Horčík - 14mg Mangán - 0.232mg Vápnik - 9mg Zinok - 0.16mg Železo - 0.23mg | Vitamíny: Vitamín B1 - 0.039mg Vitamín B2 - 0.037mg Vitamín B3 - 0.649mg Vitamín B5 - 0.281mg Vitamín B6 - 0.084mg Vitamín B9 - 22µg Vitamín C - 2.2mg Vitamín E - 0.3mg Vitamín K - 3.5µg |
Význam pre zdravie
Znižuje obsah
cholesterolu v krvi, podporuje trávenie. Nízka energetická hodnota
umožňuje využívať baklažány pri diétach. Bez výčitiek sa možno baklažánu
najesť do sýta. Zdroj: http://zelovoc.nazdravie.sk/sk/zelenina/baklazan/2/
PARADAJKA
Nutričné hodnoty
Jedna stredne veľká paradajka obsahuje 1.08g bielkovín, 22 kalórií a 1.5g vlákniny.
Minerály: Draslík - 292mg Fosfor - 30mg Horčík - 14mg Mangán - 0.14mg Meď - 0.073mg Sodík - 6mg Vápnik - 12mg Zinok - 0.21mg Železo - 0.33mg | Vitamíny: Kyselina listová - 18µg Kyselina pantoténová - 0.109mg Niacín - 0.731mg Vitamín A - 1025 IU Vitamín B1 (tiamín) - 0.046mg Vitamín B2 (riboflavín) - 0.023mg Vitamín B6 - 0.098mg Vitamín C - 15.6mg Vitamín E - 0.66mg Vitamín K - 9.7µg |
Ďalšie účinné látky
Je málo takých kuchynských
rastlín, ktoré možno tak všestranne použiť a ktoré obsahujú toľko
vitamínov (A-B-C) ako rajčiaky. Čerstvo obraté rajčiaky obsahujú 1,6 mg
percent karotínu - životne dôležitého výživného prvku ľudského
organizmu. Okrem toho obsahujú aj minerálne látky a rastlinné kyseliny
(lykopén), ktoré im dodávajú jemnú chuť a arómu.
Význam pre zdravie
Pre
nízky obsah kalórií sú tiež výborným pokrmom pri znižovaní hmotnosti.
Sú výborným pomocníkom pri preventívnom boji s rakovinou a pre bohatý
obsah betakaroténu slúžia tiež ako prevencia pred infekčnými chorobami.
Paradajková šťava je okrem toho dobrá proti únave a bolestiam hlavy.
Podľa posledných výskumov vedcov z Kalifornskej univerzity v Los Angeles
je známe i to, že paradajky prospievajú pľúcam aj očiam. Paradajky
obsahujú látku lykopén, ktorá pôsobí ako ochrana pľúcnych stien pred
pôsobením nadmerného množstva ozónu a ktorá pravdepodobne dokáže
ochrániť aj pred degeneratívnou očnou chorobou, ktorá postihuje mnoho
ľudí po päťdesiatke. Zdroj: http://zelovoc.nazdravie.sk/sk/zelenina/paradajka/26/
CIBUĽA
Nutričné hodnoty
100g cibule obsahuje: 9.34g sacharidov, 1.1g bielkovín a 1.7g vlákniny.
Minerály: Draslík - 146mg Fosfor - 29mg Horčík - 10mg Mangán - 0.129mg Vápnik - 23mg Zinok - 0.17mg Železo - 0.21mg | Vitamíny: Vitamín B1 - 0.046mg Vitamín B2 - 0.027mg Vitamín B3 - 0.116mg Vitamín B5 - 0.123mg Vitamín B6 - 0.12mg Vitamín B9 - 19mg Vitamín C - 7.4mg |
Ďalšie účinné látky
Cibuľa má málo kalórií, žiaden cholesterol, tuk ani sodík.
Význam pre zdravie
- posiľňuje imunitný systém
- účinne pôsobí na dýchacie cesty, odstraňuje prítomné infekcie
- dezinfikuje ústnu a nosovú dutinu, zaberá pri bolestiach v hrdle
- vďaka obsahu allicínu zmenšuje riziko aterosklerózy a trombózy (rozpúšťa krvné zrazeniny), riedi krv, znižuje krvný tlak
- éterické oleje prítomné v nej rozpúšťajú hlien a uľahčujú vykašliavanie
- podporuje správnu funkciu srdcovo-cievneho systému
- je podporným prostriedkom pri liečbe cukrovky, znižuje hladinu cukru v krvi
- z výskumov Švajčiarov vieme, že je tiež výbornou prevenciou proti osteoporóze
- znižuje horúčku
- prospešná je aj pre tráviaci trakt (zlepšuje procesy trávenia a vstrebávania, pozitívne vplýva na činnosť pečene)
Zaujímavosť
- Iba červené a žlté odrody obsahujú zlúčeniny, ktoré zmenšujú riziko vzniku nádorových ochorení a majú protizápalové účinky.
- V Egypte bola cibuľa predmetom uctievania. Nesmela chýbať na žiadnej hostine, či obetnom oltári. Symbolizovala večnosť, a preto bola spolu s ďalšími predmetmi ukladaná do hrobky faraóna. Nikdy nekončiaci život predstavovala jej štruktúra-kruh v rámci kruhu. Kresby znázorňujúce cibuľu sa objavujú na vnútorných stenách pyramíd i v hrobkách. Cibuľa sa používala aj pri mumifikácii tiel. V múmiách môžme nájsť zvyšky cibule v oblasti panvy, hrudníka, na ušiach, či v očných jamkách. Rozkvitnuté cibule sa pokladali na hruď, ku chodidlám a pozdĺž celých nôh. Napríklad aj Ramzes IV, ktorý zomrel v roku 1160 p.n.l., mal očné jamky vyplnené cibuľou. Zdroj: http://zelovoc.nazdravie.sk/sk/zelenina/cibula/5/
Komentáre
Zverejnenie komentára