Zelerový šalát

Zeler? Zvláštna zelenina. Poznáme ho akurát z polievky - vývaru so slížami. Nevieme, ako chutí uvarený... surový... Veru. Ale vždy je niečo "po prvé". A keď sa chceme, alebo začneme z akéhokoľvek dôvodu zdravšie stravovať, začíname hľadať a objavovať nové druhy a chute. Zeler ma veľmi pozitívne prekvapil. Preto chcem aj ja Vás navnadiť a nalákať a na skúšku urobiť aspoň takýto jednoduchý zelerový šalátik. Veď ten zeler vôbec za to nemôže, že ho nepoznáme a odmietame. Podstatné je, že je chutný, voňavý, zdravý, lacný a náš...

















Množstvo šalátu bude závisieť od veľkosti/ množstva použitého zeleru. K tomu treba potom prispôsobiť aj ostatné ingrediencie.

Suroviny
1 stredne veľký zeler (postráhaný na väčšom strúhadle)
soľ
šťavu z 1 citróna/ príp. podľa chuti, ja mám radšej kyslejší
1 kyslú smotanu/ biely jogurt/ vegánsku alternatívu
štipku čierneho korenia na dochutenie

Všetko zmiešať.

Nepovinnné suroviny
1 postrúhané jablko, alebo na obmenu chutí aj so sterilizovanou kukuričkou z konzervy.

Na posypanie/ dochutenie
Veľmi podstatná zložka celého šalátu sú nasucho na panvici opečené slnečnicové semienka.

Príloha: pečivo, fašírky, pečené zemiaky, ...



Komentáre

Obľúbené príspevky