Orechové štangličky

Spomienky na štangličky sa mi vynárajú z detstva. Vždy na Vianoce ich mávala babička napečené.  V záhrade vtedy rástli 2 statné orechy a úrodu bolo treba patrične spotrebovať. Dnes už rastie iba jeden orech a on sám je deduško. Ale orechy, aj keď ich je už pomenej, na štangličky zatiaľ stačili...





















Suroviny na cesto
20 dkg práškového cukru
20 dkg mletých orechov
1 žĺtok
1-2 PL kyslého džemu

Glazúra
1 bielok
toľko preosiateho práškového cukru, aby vznikla polotekutá poleva, nie moc riedka, aby nestekala, ani hustá, aby sa dala dobre rozotrieť. Konzistencie asi ako poleva na zdobenie medovníkov.
Môže/ nemusí sa pridať citrónová šťava, tá však zmes zriedi a treba viacej cukru, ja som šťavu nedávala.

Postup
Cesto ručne vymiesiť a nechať cca 24 hod. odstáť v chladničke. Potom rozdeliť na 2-3 rovnaké časti. Dosku vysypávať práškovým cukrom, resp. bezlepkovou múkou. Každú časť vyvaľkať a odrezať z nej kraje tak, aby nám vznikol hranatý tvar, ktorý je možné rozkrájať na približne rovnaké kúsky. Ešte pred krájaním cesto potrieme glazúrou. A teraz nakrájame. Pečieme na papieri na pečenie 20 min. na 150 st. C. Po upečení musia štangličky vychladnúť na plechu, inak sa lámu.


Komentáre

Obľúbené príspevky