Vianočný bochník kysnutý

Vianoce prichádzajú. Pečené aj nepečené je "napečené", nachystané. Tento rok prvýkrát všetko bezlepkové. Čo poviete, podarilo sa?


















Suroviny na kvások :
120 ml vlažného mlieka
40 g kryštálového cukru
20 g čerstvých kvasníc

Suché suroviny:
200 g Promix uni
70 g Schär Mix C
1 zarovnaná PL prdopeč z vínneho kameňa
1 PL perníkového korenia
štipka soli

Ostatné suroviny:
1 vajce
60 g rozpusteného masla
150 g sušených sliviek
2 PL rumu/ amareta
3 hrste posekaných orechov/mandlí/ lieskovcov...
50 g sušeného ovocia/ kandizovanej kôry
kúsok masla na potretie po upečení
práškový cukor na posypanie

Postup:
1. zmiešame suroviny na kvások,
2. slivky polejeme rumom a dáme na 1 min. zohriať do mikrovky, následne necháme ochladiť,
3. všetky suché suroviny preosejeme do misky, pridáme vykysnutý kvások, vajíčko a rozpustené maslo a poriadne (ručne) vypracujeme cesto (min. 5 min.),
4. následne zapracujeme orechy, sušené ovocie a nakoniec slivky s rumom,
5. cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hod.,
6. znova premiešame a preložíme do formy tvaru srnčí chrbát a pod. vystlanej papierom na pečenie,
7. upravíme a necháme ešte cca 1/2 hod. kysnúť,
8. pečieme v rozohriatej rúre na 170 st. C asi 40 min.,
9. po upečení vyložíme na mriežku, odstránime formu aj papier,
10. potrieme kúskom masla a necháme vychladnúť,
11. posypeme práškovým cukrom.

Komentáre

Obľúbené príspevky