Fašírky (strukovinovo-pohánkové)

Tieto fašírky sú tak trošku nezvyčajné. V podstate ide o strukovinovo-pohánkové guľôčky pečené v rúre. Zároveň so zemiakmi. Šetríme zdravie nevysmážaním a energiu na prípravu jedla 2 v 1. Strukoviny môžeme rôzne kombinovať, podľa toho, čo sa nám práve nachádza "v špajzi", na čo máme chuť, alebo len tak experimentovať a tešiť sa z výsledku. Tapiokové perličky majú šrkobové zloženie, v recepte nám nahrádzajú vajce a pôsobia ako lepiaca zložka celej hmoty. Vyrábajú sa z koreňa manioku, obsahujú vitamíny, minerály, vlákninu, sú prirodzene bezlepkové a používajú sa aj v súčasnosti obľúbenom rôznofarebnom "Bubble tea", na dezerty a v indickej kuchyni.

Fašírky, zelerová omáčka, pečené zemiaky, rukolový šalát


















Suroviny:
1/2 Š bielych tapiokových perličiek
1/2 Š hnedej šošovice
1/2 Š suchého lúpaného hrachu
1/2 Š pohánky
2 bobkové listy
kúsok morskej riasy
soľ
1 ČL kurkumy
1 ČL mletej červenej papriky
1 ČL rasce celej
1 ČL majoránky
1/2 ČL rasce mletej
1/2 ČL mletého čierneho korenia
1/2 ČL kari korenia
5 strúčikov cesnaku
1 PL oleja
cca 1 dcl oleja na omočenie fašírok pred pečením

Postup:
1. tapiokové perličky v šálke zalejeme studenou vodou a asi 1-2 hod. ich necháme bobtnať,
2. šošovicu s lúpaným hrachom, riasou a bobkovým listom zalejeme vodou asi 1 cm nad úroveň strukovín a dáme variť,
3. po 30 minútach k nim pridáme pohánku a zase zalejeme vodou asi 1 cm nad úroveň surovín, osolíme a varíme ďalších 30 min.,  sledujeme, či je vody toľko, aby zmes neprihárala. Varíme do "rozvarena", ak je potrebné aj dlhšie ako 30 min.,
4. po uvarení vyberieme bobkový list a riasu, pridáme precedené tapiokové perličky, pretlačený cesnak, 1 PL oleja a všetky koreniny,
5. zmes poriadne premiešame,
6. keď trošku vychladne tvarujeme rukou guľôčky, ktoré pevnejšie postláčame,
7. ukladáme na tácku a necháme chvíľku "obschnúť"
8. pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie,
9. každú guľočku pred pečením namočíme celú v oleji a kladieme na plech,
10. pečieme asi 30 min. na 200 st. C.

Z uvedených surovín (pomer je možné upravovať podľa chuti) mi vyšlo 30 ks guľôčok. Surové fašírky je možné zamraziť a v prípade núdze upiecť. A zdravé jedlo máme kedykoľvek "po ruke" hotové. Netreba kupovať žiadne polotovary. Preto vždy 1/2 pripravím a 1/2 zamrazím. Šetrím svoj drahocenný čas a určite sa raz príde chvíľa, kedy to ocením a povzdychnem si: "UFFF, ako dobre! Som šikovná!!!" :)




Komentáre

Obľúbené príspevky