Polievka zo šošovice Beluga/ čiernej šošovice
Internet ma informuje, že šošovica Beluga je ušľachtilý druh šošovice, obľúbený hlavne v Turecku. Predstavuje malé guľaté čierne šošovičky, ktoré majú
jemnú chuť a pevnejšiu konzistenciu v porovnaní s bežnou šošovicou. Je jedným zo
zástupcov strukovín a preto má významné miesto v ľudskej výžive. Obsahuje vyššie
množstvo plnohodnotných bielkovín, minerálnych látok, aminokyselín a vlákniny. Šošovica Beluga je ľahko stráviteľná a dá sa použiť ako náhrada bežnej šošovice. Vo svete je
známa aj ako "kaviár vegetariánov".
Suroviny
1/2 Š šošovice Beluga
1 cibuľa - mesiačiky
2 mrkvy - pásiky, kolieska,...
1 petržlen - ako mrkva
3 zemiaky - kocky
3 strúčiky cesnaku - pokrájať
1 bio bujón
soľ
1 ČL mletej rasce
2 bobkové listy
1/2 ČL mletého čierneho korenia
1 PL oleja
kúsok morskej riasy
Postup
Šošovičku preberieme, umyjeme a dáme do hrnca variť so všetkými ostatnými pokrájanými surovinami a ingredienciami okrem zemiakov, cesnaku a morskej riasy. Varíme cca 10 min., pridáme zemiaky, cesnak a kúsok, alebo štipku (podľa druhu) morskej riasy a varíme ďalších cca 10 min., alebo dokým zemiaky a všetka ostatná zelenina nezmäkne. Nakoniec pridáme 1 PL oleja, necháme prejsť varom, odstavíme, podávame. Nezahusťujeme.
Toto je ona, Beluga:
Komentáre
Zverejnenie komentára