Indický šošovicovo - zeleninový dal

Milujem indickú kuchyňu. Ale tú ozajstnú si treba najprv reálne zažiť. Ja som sa v Indii ocitla ako analfabet a všetko bolo pre mňa nové a nepreskúmané. Iný kontinent, zvyky, mentalita ľudí, chute, vône. To sa jednoducho nedá opísať, treba to zažiť. Dlho uvažujem, že napíšem nejaký príspevok o Indii... tento to však ešte nebude. Napriek tomu, že indické jedlá varím pomerne často, ešte som sem žiadny recept nepridala - nechcem fušovať profesionálom do remesla :) vďaka indickej luchyni som pochopila, že strava dokáže liečiť (obavy zo stravy sa pri mojom chronickom zápale žalúdka nepotvrdili... zbytočné obavy), že stačí pár základných surovín a korenín a dokážete vyčarovať chutné a zdravé jedlo. Že polotovary sú len reklama a sypanie chémie do vlastného tela. Už dlho nepoužívam vegetu a rôzne ochucovadlá, Vitanu, Podravku, atď. Naučila som sa používať to, čo nám príroda sama ponúka - koreniny. Kombinácie korenín používaných v Indii vychádzajú z ajurvédy (zo sankritu veda o živote). Považuje sa za najstarší a najkomplexnejší liečebný systém na svete. V Indii je známa a využívaná už viac ako 5000 rokov.
Jedným z takýchto receptov je aj šošovicovo - zeleninový dal, pri ktotorom sa dá úžasne experimentovať. Indické dal-y sú strukovinové hustejšie "omáčky" podávané s ryžou, alebo plackami. Zeleninu je možné rôzne obmieňať.

















 Suroviny

1 cibuľa - pokrájať
3 strúčky cesnaku - pokrájať
zázvor čerstvý 1 cm - postrúhať
červená lúpaná šošovica - cca 1/2 - 3/4 šálky
pokrájať:
2 mrkvy
3 zemiaky
2 stopky stopkového zeleru
1/3 póru
olej , voda, soľ

Koreniny

1 ČL čiernej horčice
1 ČL celej rasce
1 ČL kurkumy
2 bobkové listy 
1 ČL garam masala (nemusí byť)
1/4 ČL čierneho korenia mletého
chilli podľa chuti
na hrot lyžičky asafoetidy (nemusí byť)
1 PL nasekanej vňate (použila som petržlen a zeler), v Indii sa používa čerstvá koriandrová vňať
Indické jedlá sú výrazne pikantné a korenisté.

Postup

Na horúci olej/tuk pridáme koreniny - rascu a horčicu, ktoré nám po chvíľke začnú praskať, pridáme bobkový list, cibuľu, smažíme "do sklovita", pridáme cesnak a zázvor, keď chytia farbu pridáme mrkvu, šošovicu, chvíľku opekáme, ďalej kurkumu, čierne mleté korenie podlejeme, osolíme a dusíme. Asi po 10 min. vrenia pridáme stopkový zeler a zemiaky. Ududsíme domäkka. Priebežne podliebame vodou, aby nám zmes neprihárala, ale nesmie byť ani moc tekutá. Na záver, pred dovarením pridáme pór a zvyšné koreniny: asafoetidu, chilli, garam masala, podľa chuti. Podávame posypané posekanou vňaťou, príp. čerstvou cibuľkou, príloha je ryža, alebo indické placky.


  Dobrú chuť!



Komentáre

Obľúbené príspevky