Poľská cvikľová polievka
Stalo sa Vám niekedy, že prídete do reštaurácie a v domnení, že rozumiete tak blízkemu slovanskému jazyku ako je napr. poľština (v našom prípade) si objednáte jedlo a keď ho položia pred Vás na stôl, idú Vám oči vypadnúť, že čo je toto a veď ja som si objednal/a niečo úplne iné??? Tak nám sa to presne stalo a takto to dopadlo, prosím pekne. Ale zase, nebolo to na škodu, chuťové bunky zakúsili niečo úplne nové.
Polievočka zachutila, každý z nás v nej mal inú "vložku". Ja som mala niečo ako mäsové guľočky (fašírky), ktoré som v tomto prípade nahradila falafelom a manžel mal zase pirohy plnené mäsovou plnkou. Myslím, že aj závarkou, ako je cestovina by sme nič nepokazili. Takže o čo vlastne ide? Tajomstvo poľskej cvikľovej polievky sa mi po rokoch podarilo odhaliť - je to obyčajný zeleninový vývar s cvikľou.
Budeme potrebovať:
3 stredne veľké cvikle
2 mrkvy
1 petržlen/ paštrnák
1 veľkú cibuľu
3 ks nového korenia
10-20 ks korenia 4 farieb
1 ks bobkový list
1 bio bujón
soľ
šťavu z 1/2 - 1 citróna
1 PL oleja
vodu
vodu
Postup:
Do hrnca si dáme celú cibuľu, všetky koreniny, bujón, soľ a zalejeme vodou tak, aby bola cibuľa pod vodou. Dáme variť. Medzitým si postrúhame petržlen, mrkvu a 2 cvikle, tú tretiu si necháme bokom, budeme ju pridávať na koniec. Všetku postúhanú zeleninu pridáme do hrnca, zalejeme vodou a varíme cca 40 min. Teraz pridáme poslednú postrúhanú cvikľu, polievka sa nám krásne zafarbí na tmavočerveno, prilejeme šťavu z citróna - podľa chuti. Pridáme 1 PL oleja. Necháme prevrieť a hneď vypíname. Polievku prelejeme cez husté sitko, čím oddelíme vývar od postrúhanej vyvarenej zeleniny. Tak a je to hotovo. Vyvarenú postrúhanú zeleninu nevyhadzujeme, dá sa ešte využiť. Napr. do falafelu (3 PL), ktorý "chytí" farbu mäsa, alebo do plnenej papriky (na ktorú sa už chystám).
Recept na falafel nájdete aj tu: Falafel
Príloha: Falafel
Recept na falafel nájdete aj tu: Falafel
DOBRÚ (novú) CHUŤ!!! :)
Komentáre
Zverejnenie komentára