Steak, alebo burger z cvikle

"Zachovaj tento recept. Dobre ho ulož, stojí za to!" Pochvala tohto typu, ktorou ma častoval manžel predčasom, veľmi potešila. Recept mám dobre uložený dobré 2 mesiace. Ale všetko má svoj čas. Dnes som si spomenula na cviklu a recepty, ktoré som z nej pripravila, veru je ich dosť: smoohtie, torta, grilovaná cvikla, tatarák, boršč, poľská cviklová polievka a v neposlednom rade sterilizovaná s chrenom. Cvikla je úžasná zelenina, no nanešťastie ju mnohí poznajú len zo školskej jedálne, aj to ako nevábne upravenú prílohu, čo je na veľkú škodu. Preto sa práve teraz pokúsim zboriť mýtus typu: "Fuj cvikla!". Zaslúžila si ho neprávom. Dúfam, že sa mi podarí obhájiť jej prednosti a opodstatnenosť. Informácií o jej výživovej hodnote je na nete neúrekom, stačí si naklikať.















Suroviny
1 veľká cvikla - uvariť v šupke a postrúhať na jemnom strúhadle
3 väčšie zemiaky - uvariť v šupke a postrúhať na jemnom strúhadle 
pomer postrúhanej cvikle a zemiakov je 1:2
5 strúčikov cesnaku pretlačiť
1 cibuľa nasekať najemno 
1 ČL soľ
1/2 - 1 ČL mletej červenej papriky
mleté čierne korenie
štipka mletej chilli papriky
3 PL kukuričná múka
3 - 5 PL pohánkové vločky
1 ČL olej do cesta
olej na opekanie

Postup
Uvarenú cviklu (cca 1 hod.) a zemiaky (cca 1/2 - 3/4 hod.) po vychladnutí ošúpeme a postúhame na jemnom strúhadle. Pridáme všetky zvyšné ingrediencie a vypracujeme hmotu, z ktorej pomocou morkých rúk tvarujeme "steaky". Opekáme na rozohriatej grilovacej panvici s trochou oleja - len také množstvo, aby sa nelepili. Pozor, nevysmážame, nesmú plávať v oleji. 

Krvavý steak z cvikle

Príloha: zemiaky na cibuľke (varené v šupke - teda časť použijeme do steakov a zvyšnú časť ako prílohu), tatárska omáčka, šalát.

Ďalšie spomínané recepty z cvikle:

Výživovú hodnotu cvikle si môžete pozrieť napr. tu: http://zelovoc.nazdravie.sk/sk/zelenina/cvikla/8/

Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky