Hummus

Slovo "hummus" v preklade z arabčiny znamená cícer a nemá nič spoločné s rovnako znejúcim slovom vynechaním jedného "m" v slovenčine. To len na vysvetlenie, prečo netreba hneď vymŕdzať nos :) . Ide o jedlo z vareného cíceru, konzistenčne veľmi podobné dipu, nátierke, alebo našej fazuľovej kaši. Dnes je populárny na celom Blízkom východe vrátane Turecka, v severnej Afrike vrátane Maroka, a známy po celom svete. Dokonca v Izraeli je povýšený na národné jedlo, ktoré uznáva ako židovská, tak arabská časť obyvateľstva. V našich zemepisných šírkach si ani nevieme predstaviť jeho popularitu... jedia ho na raňajky, na obed, na večeru... :)
Prvé zmienky receptu na "hummus s tahini" sú zaznamenané v kuchárskych knihách publikovaných v Káhire v 13. storočí. 
Hummus je výživné jedlo a bielkovinová bomba.

Hummus s tahini



Suroviny A
2 šálky cíceru (1/4 kg)
kúsok morskej riasy
1 bobkový list

Suroviny B 
1/4 šálky pasty tahini (dostať v špecializovaných predajniach, zdravej výžive, alebo vyrobiť doma) 
8 PL citrónovej šťavy
1-2 pretlačené strúčiky cesnaku 
1 ČL morskej soli
voda z vareného cíceru 

Na dozdobenie
olej olivový, alebo iný kvalitný, ja som použila zo sušených paradajok
troška mletej červenej papriky
petržlenová vňať 

Postup
Cícer namočíme aspoň na 12 hod. Vodu zlejeme, pridáme čerstvú a uvaríme domäkka spolu s kúskom morskej riasy a bobkovým listom. Po uvarení precedíme, a odložíme si trocha  celého cíceru na dozdobenie a vody na mixovanie. Varený cícer rozmixujeme na hladkú kašovitú hmotu, nie veľmi riedku, ani hustú. Takú akurát. Následne pridáme všetky suroiny B, už nič nevaríme, iba premiešame, dochutíme a dozdobíme. Prelejeme do misy/ nádoby, polejeme olejom, posypeme mletou paprikou, petržlenom (nemala som), celým cícerom. Toto je základný recept na hummus. Môže sa zafarbiť väčším množstvom mletej červenej papriky, alebo rozmixovanou varenou cviklou celý načerveno. Podáva sa s veľkým množstvom krájanej surovej zeleniny (mrkva, uhorka, paprika, zelerové stonky,...), ktorou sa naberá, ako lyžičkou, prípadne chlebom pita/ arabskými plackami, slanými krekrami, alebo suchárikmi na spôsob pomazánky.

Recept na pastu tahini
1/4 Š sezamu pomaličky opečieme nasucho na panvici - pozor, nesmie prihorieť, lebo by zhorkol. Potom ho pomelieme na makovom mlynčeku - presne tak, ako mak, semienko sa musí pekne rozdrviť. Do pomletého sezamu nalejeme toľko oleja (olivový), koľko je schopný sezam absorbovať, aby vznikla kašovitá pasta. Veru, znesie ho dosť. Osolíme. Hotovo. Z mojej osobnej skúsenosti je takto vyrobená tahini chutnejšia ako kupovaná. 

Komentáre

Obľúbené príspevky