Chladený banánovo arašidový dezert
Milovníci sladko-slaných pochúťok si určite prídu na svoje. Chuť je neobvyklá, exotická. Prvé stretnutie s týmto dezertom prebehlo v jednej nemenovanej vegánskej reštaurácii. Zoznámili sme sa. Moje chuťové receptory v prípade identifikácie surovín absolútne zlyhali... známe chute..., ale tá kombinácia chutí... identifikáciu som nezvládla. Príprava je však veľmi jednoduchá, tú zvládne každý!
Banánovo - arašidový dezert |
5 ks banánov
5 PL arašidového masla
Ďalšie variácie
jahody, maliny, ríbezle = ovocný dezert
kakao/ granko = kakaový dezert
Postup
Banány poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a ugrilujeme v rúre na 200 st. C cca 15 min. Necháme vychladnúť. Následne ich aj so šťavou, ktorú pustia (skaramelizované) rozmixujeme s arašidovým maslom. Ak chceme mať chuť viac banánovú, použijeme menej arašiového masla a viac banánov, ak viac arašidovú, pridáme maslo. Toto je základný recept. Teraz môžeme variovať a experimentovať pridaním ďalších ingrediencií. Rozmixovanú hmotu nachvíľu odložíme do mrazničky. Podávame schladené. Môžeme posypať sekanými orechami, poliať javorovým sirupom, a pod.
Dezert je prirodzene sladký skaramelizovaním banánov, netreba ho dosladzovať. Na obrázku je dozdobený kakaovým bôbom.
Komentáre
Zverejnenie komentára