Bloody Mary brownies torta alebo po slovensky cvikľovo čokoládová ;)
"Undo treso, kvalito" - popis koláču podľa našej 8 ročnej dcérenky. Fakt výborný koláčik. Jednoducho elegatná chuť... povedal môj polovičiak (rozumej polovička mužského rodu). Ľahučký a nadýchaný, krásne drží tvar, nie je mokrý... ALE...toto nie je reklama :) proste napriek pre mnohých odpudzujúcej, ale ZATO VEĽMI ZDRAVEJ surovine CHUTIL. A to doslova. Veď si to môže každý overiť ;)
Suroviny
6 vajíčok
6 PL hnedého cukru
1 vanilkový cukor
6 PL kopcom preosiatej bezlepkovej múky Schär mix C
1/2 Prdopeč
1 PL kakaa
2 PL oleja
2 PL kandizovanej citrónovej kôry
šťava z 1 veľkého citróna
1 ČL mletej škorice
20 dkg horkej čokolády (10 dkg cesto, 10 dkg poleva)
cca 25 dkg uverenej -1 hod. v šupke, ošúpanej a nadrobno postrúhanej cvikle
kyslý džem
mandľové lupienky na ozdobu
maliny/ uvarené maliny s 2 PL cukru ako príloha
Poleva: 10 dkg horkej čokolády, 1 PL masla, 4 PL mlieka - rozpustiť nad vodnou parou
Postup
1. oddelíme bielka a žĺtka, vyšľaháme bielka so štipkou soli na tvrdý sneh (metličky z mixéra neumývame, ďalej
2. žĺtka vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, kakao, škoricu, citrónovú šťavu. Znova vyšľaháme a pridávame múku s prdopečom, cvikľu a kandizovanú kôru. Nakoniec zľahka primiešame vyšľahaný sneh,
3. tortovú formu vyložíme papierom na pečenie a vytrieme olejom. Cesto vylejeme do formy. 10 dkg posekanej čokolády rovnomerne poukladáme na cesto. Počas pečenia popadá a rozpustí sa,
4. pečieme v rúre vyhriatej na 180 st. C cca 40 min.,
5. po upečení popicháme špáratkom a ešte horúce potrieme kyslým džemom. Odložíme na mriežku vychladnúť,
6. počas chladnutia si roztopíme čokoládu - postup viď Poleva,
7. odstránime tortovú formu a polevu vylejeme do stredu torty. Krúživým pohybom ju lyžicou pomaly rozotrieme po povrchu,
8. ozdobujeme podľa vlastnej fantázie, napr. nasucho opečenými mandľovými lupienkami,
9. podávame s drobným kyslým ovocím (na obrázku maliny uvarené s cukrom)
TAKTO CHUTILA!!!
Komentáre
Zverejnenie komentára