Taštičky s paradajkovo-cibuľovým chutney

angl. veg momos, čo v Tibete (ako hovorí google), ale možno aj niekde inde znamená parený knedlík. Ide o recept na indické, resp. indočínske jedlo, ktoré sa udomácnilo aj v našej rodine. Časovo náročnejšie, ale chutné. Recept som odpozerala od jednej šikovnej kočky a upravila, na záver uvediem zdroj.

veg momos



Suroviny na taštičky
  • 1,5 Š múky (Jizerka)
  • 1 ČL soli
  • 2 PL oleja
  • voda podľa potreby
Vypracujeme cesto, urobíme cestovú guľu a necháme ho odstáť kým pripravíme plnku a tá vychladne. 

cesto



Suroviny na plnku

  • 1 Š bielej kapusty - najemno nasekanej
  • 1  mrkva - nasekaná/ nastrúhaná
  • 3 strúčiky cesnaku - nesekané
  • 1 cibuľa
  • 1/4 ČL cukru
  • čierne korenie
  • 1 ČL sójovej omáčky
  • 1/2 ČL soli
  • 1 PL oleja
  • na dochutenie cíbiky z mladej cibuľky, pažítka, vnate

Príprava plnky

Rozohrejeme panvicu s olejom, cibuľku orestujeme, pridáme nasekaný cesnak, cukor, zeleninu, orestujeme, prikryjeme a podusíme cca 10-15 min. Potom pridáme sójovú omáčku, necháme prevrieť a odstavíme. Nakoniec ak máme, primiešame zelené vnate. Keď zmes vychladne, môžeme začať s výrobou taštičiek.

plnka


Výroba taštičiek

Z cesta kúsok odtrhneme, vyformujeme v dlaniach guľku, ktorú následne na doske (stačí malá) vyvaľkáme, naplníme vychladnutou zmesou a vyformujeme tačtičku, resp. iný tvar, guľočku.  Taštičky pripravujeme ako parené buchty/ knedľu - nad parou, cca 5 min. Potom prelejeme rozpusteným maslom/olejom. Podávame s chutney.

plnenie



skoro hotovo

Toto zvládla moja 8 ročná dcéra a veru, išlo jej to jedna radosť.


 Suroviny na chutney
  • 2 cibule
  • 2 paradajky
  • 1 malá chili paprička/ 1/2 ČL mletej
  • 1 ČL mletej červenej papriky sladkej
  • soľ
  • 1 PL oleja
  • 1/2 ČL čiernych horčičných semienok
  • 1/4 Š vody
  • štipku asafoetidy
  • 1 PL červenej lúpanej šošovice

Postup

Cibuľu a rajčiny nakrájame na kocky, chili nasekáme a všetko spolu rozmixujeme bez vody na kašu. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme semienka horčice a šošovicu, pražíme a keď začnú praskať, pridáme mletú červenú papriku,  prilejeme rozmixovanú zmes, vodu, asafoetidu a soľ. Varíme 5-10 min. (do zmäknutia šošovice) na požadovanú konzistenciu. Podľa toho  prispôsobíme aj množstvo vody.

paradajkovo - cibuľové chutney

Koreniny použité v chutney v našej kuchyni veľmi nepoznáme a nepoužívame. Ja osobne chute Indie milujem, ich použitie má totižto vždy svoj význam. Napr. taká chilli paprika má kvantum pozitív, viď priložený odkaz: Chilli - ucinky na zdravie . Taktiež semienka horčice: Horčica čierna - účinky aj Asafoetida Asafoetida - účinky.

Recept som odkukala tuto: http://www.rakskitchen.net/2012/09/veg-momos-recipe-with-video.html


Komentáre

Obľúbené príspevky