Taštičky s paradajkovo-cibuľovým chutney
angl. veg momos, čo v Tibete (ako hovorí google), ale možno aj niekde inde znamená parený knedlík. Ide o recept na indické, resp. indočínske jedlo, ktoré sa udomácnilo aj v našej rodine. Časovo náročnejšie, ale chutné. Recept som odpozerala od jednej šikovnej kočky a upravila, na záver uvediem zdroj.
![]() |
veg momos |
Suroviny na taštičky
- 1,5 Š múky (Jizerka)
- 1 ČL soli
- 2 PL oleja
- voda podľa potreby
Vypracujeme cesto, urobíme cestovú guľu a necháme ho odstáť kým pripravíme plnku a tá vychladne.
![]() |
cesto |
Suroviny na plnku
- 1 Š bielej kapusty - najemno nasekanej
- 1 mrkva - nasekaná/ nastrúhaná
- 3 strúčiky cesnaku - nesekané
- 1 cibuľa
- 1/4 ČL cukru
- čierne korenie
- 1 ČL sójovej omáčky
- 1/2 ČL soli
- 1 PL oleja
- na dochutenie cíbiky z mladej cibuľky, pažítka, vnate
Príprava plnky
Rozohrejeme panvicu s olejom, cibuľku orestujeme, pridáme nasekaný cesnak, cukor, zeleninu, orestujeme, prikryjeme a podusíme cca 10-15 min. Potom pridáme sójovú omáčku, necháme prevrieť a odstavíme. Nakoniec ak máme, primiešame zelené vnate. Keď zmes vychladne, môžeme začať s výrobou taštičiek.
![]() |
plnka |
Výroba taštičiek
Z cesta kúsok odtrhneme, vyformujeme v dlaniach guľku, ktorú následne na doske (stačí malá) vyvaľkáme, naplníme vychladnutou zmesou a vyformujeme tačtičku, resp. iný tvar, guľočku. Taštičky pripravujeme ako parené buchty/ knedľu - nad parou, cca 5 min. Potom prelejeme rozpusteným maslom/olejom. Podávame s chutney.
![]() |
plnenie |
![]() |
skoro hotovo |
Toto zvládla moja 8 ročná dcéra a veru, išlo jej to jedna radosť.
- 2 cibule
- 2 paradajky
- 1 malá chili paprička/ 1/2 ČL mletej
- 1 ČL mletej červenej papriky sladkej
- soľ
- 1 PL oleja
- 1/2 ČL čiernych horčičných semienok
- 1/4 Š vody
- štipku asafoetidy
- 1 PL červenej lúpanej šošovice
Postup
Cibuľu a rajčiny nakrájame na kocky, chili nasekáme a všetko spolu rozmixujeme bez vody na kašu. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme semienka horčice a šošovicu, pražíme a keď začnú praskať, pridáme mletú červenú papriku, prilejeme rozmixovanú zmes, vodu, asafoetidu a soľ. Varíme 5-10 min. (do zmäknutia šošovice) na požadovanú konzistenciu. Podľa toho prispôsobíme aj množstvo vody.
![]() |
paradajkovo - cibuľové chutney |
Koreniny použité v chutney v našej kuchyni veľmi nepoznáme a nepoužívame. Ja osobne chute Indie milujem, ich použitie má totižto vždy svoj význam. Napr. taká chilli paprika má kvantum pozitív, viď priložený odkaz: Chilli - ucinky na zdravie . Taktiež semienka horčice: Horčica čierna - účinky aj Asafoetida Asafoetida - účinky.
Recept som odkukala tuto: http://www.rakskitchen.net/2012/09/veg-momos-recipe-with-video.html
Recept som odkukala tuto: http://www.rakskitchen.net/2012/09/veg-momos-recipe-with-video.html
Komentáre
Zverejnenie komentára