Čo ma inšpiruje...
Vtedy, pred rokmi, ma ako novopečenú manželku, mladú a neskúsenú kuchárku a matku v jednom snažiacu sa čo to ukuchtiť, pochytila mánia kupovania časopisov ako Dobré jedlo a jemu podobné. Mánia prešla do študovania ich obsahu a hlavne obrázkov :) áno, čítala som obrázky, ako malé dieťa a rozplývala sa nad nimi, že možno raz, aj ja také niečo zvládnem. A netrvalo dlho, dej sa vyvýjal ako v rozprávke, že zlé sa na dobré obrátilo a ja analfabet v kuchyni, som sa celkom rýchlo naučila variť :)
Kuchárky a iné - výber NAJ |
Časopisy s receptami uloženými v šanónoch majú svoje miestečko v skrini isté a raz, keď bude zo mňa babička ich ponúknem ďalšej vareniachtivej osôbke, ktorá bude mať záujem, Možno ... veď uvidíme časom. Vlastne aj recept na tú moju prvú tortu, spomínanú v úplne prvom príspevku Niečo o mne... som vyhrabala z niektorého toho časopisu. Možno sa posnažím a vyhrabem ho znova... ale fotiť ich pre istotu nebudem :)
Dnes, po rokoch sa knižnica doplnila rôznymi inými titulmi. Recepty v tlačenej podobe. Nikdy ma nenapadlo ich spočítať :)... v minulosti, keď ľudia nemohli spať, rátali hviezdy na nebi. Žeby som porátala všetky recepty?
Takže toto je časť mojej zbierky. Niektoré tituly sú v obehu medzi známymi. Ale myslím, že tieto sú The best!!! V čase nudy sa oplatí listovať v ktorejkoľvek z nich, inšpirácia nedá na seba dlho čakať a na stole rozvoniava nové jedlo...
Výber NAJ |
Zaujímavá je malá knižočka s malinami na obale v druhom stĺpci sprava pod názvom "Kuchařka pro mladé muže aneb Jak s minimem špinavého nádobí a kuchařských skuseností zapusobit na dívku". ...škoda, žiaden mladý muž sa nechytá... alebo nie je na koho zapôsobiť???
Výber NAJ |
Výber NAJ |
Výber NAJ |
Veľmi si vážim túto kuchársku knihu. Prvú kuchársku knihu písanú v slovenskom jazyku, vydanú v Pešti v r. 1870. Autorom je Ján Babilon a je zaradená do slovenskej faktografickej literatúry 19. st. Autor v úvode píše, že dielo takéhoto druhu a rozsahu mali v Európe len veľké národy, preto ako dobrý vlastenec a národovec po 20 ročnej usilovnej práci vydáva toto dielo, ktorým sa Slováci, hoci do počtu malý národ, aj v tejto oblasti odbornej činnosti čestne zaraďujú do európskej kultúrnej sféry.
Prvá slovenská kuchárska kniha |
Krátky úryvok |
Kuchárska kniha obsahuje 1500 vecne členených receptov. Pravda, autor ako dobrý odborník a vlastenec nezabúda ani na výchovné ciele, na dobrú odbornú výchovu mladého pokolenia kuchárok, kuchárov, gazdiniek. Preto zdôrazňuje na mnohých miestach ekonomické využitie času, účelnú prípravu a organizáciu práce pri príprave jedál, vhodné a racionálne využívanie materiálov, surovín i finančných zdrojov v prospech rodiny a spoločnosti (Žiadne plytvanie!!!)
Zaujímavá je aj autorova charakteristika slovenských žien v 19. st. Píše, že Slovensky (asi mestské ženy) radšej čítajú romány, noviny, hrajú na klavieri, venujú sa spoločenskej činnosti, len nie a nie vziať varechu do ruky a krútiť sa okolo sporáka. Ján Babilon pokladá toto remeslo za umenie (Kochkunst). Bol budapeštianskym mešťanom, ale pochádzal z Gemera z mnohodetnej rodiny a životom sa predieral ako sirota. V Pešti mal reštauráciu, kde sa schádzali popredné slovenské kultúrne osobnosti.
Tento výtlačok kuchárskej knihy je z r. 1989.
A takto sa čítajú obrázky :)
Ako sa čítajú obrázky :) |
Pozrite aj: Ako sa to všetko začalo...
Komentáre
Zverejnenie komentára