Tatramelky

Tatramelky, alebo burizónové guľočky, sladke dobroty rôznych tvarov. Prvýkrát som ich ochutnala na stužkovej, keď sme si svojpomocne piekli a spolužiačka priniesla plnú krabicu burizónových guľočok. Tieto sa nám z akéhosi neznámeho dôvodu všetky vysypali na zem. Zostali sme ako obarení. Čo teraz? Vieme to iba my! Takže sme nás všetkých známych i neznámych, vyučujúcich, žiakov a rodičov zaočkovali špinou zo zeme. Myslím, že o tomto tajomstve okrem nás nik nevedel. A predsa nám chutili :) 
















Suroviny:

1 salko (kondenzované mlieko sladené)
450 g cukru
3 balíčky bielych burizónov bez príchute
1 heru (použila som maslovú príchuť)

Postup:

1. v teflónovom hrnci upáliť cukor na karamel, občasne miešať, aby neprihorel,
2. pridať salko,
3. pridať pokrájanú heru.

Pozor, pri pridávaní surovín do horúceho karamelu zmes prská. Treba ju miešať dovtedy, kým sa všetky suroviny nespoja do jednej konzistentnej hmoty.

4. Burizóny vysypať do veľkej misy (najlepšie nejakej nerezovej) a na ne vyliať karamelovú zmes.
Poriadne premiešať a približne 10 min. počkať, kým trošku vychladne. 
5. Teraz môžme buď tvarovať guľočky mokrými rukami a ukladať do dezertných košíčkov, alebo na mastný papier, príp. použiť formu na "srnčí chrbát", ktorú si vyložíme alobalom, aby sa nám neskôr, už stuhnutá zmes (na druhý deň) dala vybrať a krájať. Zmes do nej natlačíme, aby nám nezostávali vzduchové bubliny a pri krájaní sa nelámala. Používame ostrý nôž. 
Z uvedeného množstva som naplnila 2 "srnčie formy" a urobila asi 20 guľočok.


Komentáre

Obľúbené príspevky